Luister
Live
10 juni 2021 - 12:00
Deel dit artikel:

A2 samenwerking ontvangt oorkonde voor ICT aanbesteding

heeze-leende24 / Thijs Verleg

HEEZE-LEENDE - De A2 samenwerking heeft een oorkonde ontvangen voor een bijna perfecte score voor open standaarden. De drie gemeenten, Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende hebben samen een aanbesteding gedaan met inkooporganisaties in de regio voor een ict-programma voor burgerzaken. Op basis van belangrijke uitgangspunten, zoals bijvoorbeeld een zorgvuldige omgang met data van burgers, heeft de A2 samenwerking open standaarden uitgevraagd. Met open standaarden is het eenvoudiger om data in te voeren, op te slaan en veilig te delen met andere computersystemen. Door goede samenwerking en inhoudelijke kennis is het proces een succes geworden.

Wat zijn open standaarden?
Standaarden zijn belangrijk! Een standaard is een afspraak over informatie of een proces. Het gebruik van standaarden draagt bij aan de uitwisselbaarheid van digitale informatie. Dat wordt ook wel interoperabiliteit genoemd. Als computersystemen gegevens uitwisselen, dan moeten zij die afspraken of processen hanteren. Doen ze dat niet, dan kunnen er fouten ontstaan, kan het systeem misbruikt worden of wordt verkeerde data overgenomen. Het gebruik van open standaarden verminderd ook kosten en administratieve lasten. Wie open standaarden gebruikt zit niet vast aan één leverancier.

Paul Verhoeven, voorzitter A2 samenwerking, nam de oorkonde in ontvangst van Forum standaardisatie prijst. De standaarden op de lijsten van Forum Standaardisatie worden door een toetsingsprocedure gehaald om te beoordelen of ze aan de criteria voor openheid voldoen. De A2 samenwerking kreeg een bijna perfecte score; “Zeer goede aanbesteding, bijna perfecte score”.

Forum Standaardisatie
Jaarlijks onderzoekt Forum Standaardisatie hoe er wordt omgegaan met het 'Pas toe of leg uit'-beleid voor open standaarden. Een terugkerend onderdeel daarbij is de beoordeling van een steekproef aanbestedingen. In 2020 werden 72 aanbestedingen beoordeeld, 37 van de Rijksoverheid en 35 van mede overheden.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug