Luister
Live
12 mei 2022 - 13:00
Deel dit artikel:

Kasteel Heeze toneel van twee kamermuziekconcerten van Storioni Festival

HEEZE - Op de eerste festivaldag doet het sprankelende Storioni Festival meteen een van de meest bijzondere locaties uit de regio aan: Kasteel Heeze. Het Storioni Festival is een veel bejubeld muziekfeest en wordt gedragen door het internationaal geliefde Storioni Trio van violist Wouter Vossen, zijn broer cellist Marc Vossen en pianist Bart van de Roer. Nu het trio zijn vijfentwintigjarig jubileum achter de rug heeft en de pandemie is uitgeraasd is het tijd voor een nieuwe uitbundige editie van het festival. Daarin zullen de vele ervaringen doorklinken die het Storioni Trio inmiddels achter de rug heeft in de vele uithoeken van de wereld.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Middagconcert Kasteel Heeze
Bij het middagconcert bij Kasteel Heeze op woensdagmiddag 1 juni is een hoofdrol weggelegd voor Erik Bosgraaf, de talentvolle en uiterst productieve Nederlandse blokfluitist, die de Nederlandse Muziekprijs in de wacht sleepte, de hoogste staatsonderscheiding op muziekgebied. Aan zijn zijde de veelzijdige Finse violist Antti Tikkanen, opvolger van Vladimir Mendelssohn als artistiek leider van het prestigieuze Kuhmo Festival en de jonge Franse hoboïst Louis Baumann, die afgelopen seizoen de Derde Prijs behaalde bij de Internationale Muziekwedstrijd in Genève en nu eerste hoboïst is van het Antwerp Symphony Orchestra. Zij brengen kamermuziek van Georg Philipp Telemann, de beroemdste en veelzijdigste Duitse componist van de achttiende eeuw. Verder op deze middag het Sonoro Quartet met een van de laatste strijkkwartetten van Joseph Haydn, een ingenieus meesterwerk met ernst en esprit.

Avondconcert Kasteel Heeze
Het avondconcert bij Kasteel Heeze vindt tevens plaats op de binnenplaats van het historische Kasteel Heeze. Hier is opnieuw het Storioni Trio van de partij, samen met wederom blokfluitist Erik Bosgraaf, cellist Justus Grimm en pianiste Danae Dörken, de Franse hoornist Hervé Joulain, die soleerde met meer dan honderd orkesten en solo hoornist is van het Orchestre National de France. En ten slotte het Dianto Reed Quintet, een ensemble van Spaanse rietblazers dat voor verdere studie neerstreek in Nederland. Vorig jaar wonnen ze zowel bij het Storioni Concours en het Grachtenfestival Conservatorium Concours de eerste prijs. Dit rietkwintet opent met ideale muziek voor in de buitenlucht van het Franse barokgenie Jean Philippe Rameau, en met bladzijden vol Spaanse zon en folklore van Manuel de Falla en Isaac Albéniz. Aansluitend klinkt een van de vroegste werken voor ventielhoorn van Robert Schumann, het Adagio & Allegro. Clara Schumann vond het ‘prächtig, frisch und leidenschaftlich.’ Na de wondermooie stukken voor cello en piano van Frank Bridge komt muziek tot klinken die perfect past bij de historische entourage, blokfluitmuziek van jonkheer Jacob van Eyck, de blinde stadsbeiaardier van Utrecht die op mooie zomeravonden de wandelaars op het Janskerkhof vermaakte met zijn virtuoze blokfluitspel. Het laatste woord is aan het Storioni Trio met een royale romantische novelle van Johannes Brahms.

Voor kaartkopers is er tussen de twee concerten om 18.00 uur een driegangen aspergemenu te nuttigen in de Ridderzaal van Kasteel Heeze. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van het Storioni Festival.

Storioni Festival
1 - 5 juni 2022
www.storioni-festival.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug