Luister
muziek
25 augustus 2022 - 07:00
Deel dit artikel:

Strijd om behoud pand Vangaelen gaat verder

HEEZE - Stichting Houd Heeze-Leende Mooi is in beroep gegaan tegen het besluit van het college om de verleende vergunning voor sloop en nieuwbouw in stand te houden. Met als doel behoud van een mooi dorp en straatbeeld. Behalve de stichting en drie andere organisaties zijn ook negen omwonenden en de Protestantse Kerk in beroep gegaan.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
  • Beeld - HBL Fotografie
Advertentie

Sammy van Tuyll, voorzitter van Houd Heeze-Leende Mooi, motiveert deze volgende stap: “Het besluit van het college is ten onrechte gebaseerd op de uitspraak van de Voorzieningenrechter. Deze ging evenwel over iets anders, namelijk het voorlopig verbieden van de sloop. Het college gaat bovendien, zonder nadere motivering, volledig voorbij aan het advies van de bezwaarschriftencommissie om het bestreden besluit te herroepen en een nieuwe beslissing te nemen op de aanvraag voor de omgevingsvergunning.”

Conclusie bezwaarschriftencommissie
De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie stelt in haar uitspraak onder meer dat het stedenbouwkundig advies niet aan het besluit ten grondslag kon liggen en dat onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van omwonenden en andere betrokkenen. Die belangen zijn dan ook niet, althans onvoldoende, meegewogen in het bestreden besluit. De commissie concludeert: “Het bestreden besluit is daarmee onzorgvuldig voorbereid en onvoldoende gemotiveerd en kan niet in stand blijven.”

Risico sloop
De stichting spant zich in om de sloop alsnog te voorkomen en zal ook proberen het hoge en massale plan bijgesteld te krijgen. Van Tuyll: “Wij wijzen het college op het risico dat bij een eventuele, door ons betreurde, sloop een braakliggend terrein in het centrum van ons dorp ontstaat. Een sloop op korte termijn is in niemands belang, ook niet van de projectontwikkelaar. Het enig belang dat hij bij sloop kan hebben is het stellen van een fait accompli. Dat kan tot gevolg hebben dat er gedurende vele jaren een braakliggend terrein in het centrum van het dorp zal liggen, hetgeen in niemands belang is.” De stichting heeft het college dan ook geadviseerd dat te trachten te voorkomen.

Bescherming dorpsgezichten
Behalve Kapelstraat 48 is er in Heeze, Leende en Sterksel volgens de stichting nog meer om zuinig op te zijn. Van Tuyll: “Onze gemeente heeft gelukkig nog meer gebouwen en dorpsgezichten, die het behoud en de bescherming waard zijn. Daarom hebben we het college aangeboden mee te helpen bij de inventarisatie van deze waardevolle plekken in al onze dorpen. Wij vinden het heel belangrijk is dat de gemeente doet wat ze eerder had moeten doen: zorgen voor adequate bescherming.”

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug