Luister
muziek
21 september 2022 - 07:00
Deel dit artikel:

Drie Heezenaren brengen bevrijdingsvuur naar Eindhoven

HEEZE - Op uitnodiging van Stichting 18 september mochten drie Heezerse tieners het bevrijdingsvuur ophalen in Bayeux. Bram Langenhuijsen (16 jaar), Lieke Beks en Dirk de Groof (beide 17 jaar) en alle drie lid van wielervereniging TML Dommelstreek uit Geldrop. Al ruim 75 jaar gaan wielrenners het bevrijdingsvuur ophalen in Bayeux, de stad die in de Tweede Wereld Oorlog als eerste werd bevrijd in Frankrijk.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Op woensdagmorgen 14 september vertrok een bus met renners en begeleiding. In Bayeux en omgeving was er een dagelijks programma voor de deelnemers in aanloop naar de fietstocht van 665 kilometer terug naar Nederland met het bevrijdingsvuur achter op de fiets. Op 17 september werd er heel vroeg vertrokken voor 420 kilometer fietsen. Dit werd in estafette vorm afgelegd. 80 kilometer op de fiets om dan afgewisseld te worden door de andere groep renners.

Op zondag 18 september werden alle resterende kilometers nog door alle renners gefiets. Met nog een kranslegging in Tienen en een warme maaltijd bij de plaatselijke brandweer. De renners kwamen bij de grens aan vanwaar de jeugdrenners van TML Dommelstreek hen vergezelde en reden in het fakkel defilé, bestaande uit de renners, oude leger voertuigen richting Eindhoven. Vanaf het 18 septemberplein gingen ze achter de fanfare aan naar het stadhuisplein in Eindhoven. Op het stadhuisplein werd de fakkel ontstoken met het vuur uit Bayeux.

Op 4 mei wordt met het vuur dat de renners hebben gehaald het bevrijdingsvuur in Wageningen weer ontstoken.

Voor de drie tieners uit Heeze was dit net als vorig jaar een megaprestatie en een prachtige ervaring, deze freedom ride van Bayeux naar Eindhoven.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie