Luister
muziek
13 December 2022 07:00
Deel dit artikel:

Zeven gemeenten ondertekenen Manifest Klimaatcorridor A67

HEEZE-LEENDE - Op 9 december 2022 vond de ondertekening plaats van het Manifest Klimaatcorridor A67 door in principe negen gemeenten aan die snelweg. Wat ooit begon als een innovatief idee van voormalig wethouder Toon Bosmans van gemeente Heeze-Leende, is nu een A67 breed traject voor de Metropoolregio Eindhoven geworden!

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Wethouder Maaike van Breugel, gemeente Heeze-Leende: “Ruimte is een schaars goed. Waar mogelijk dienen wij de ruimtevraag slim en creatief te combineren. Een recente ruimtevrager is de grootschalige opwek van duurzame energie. Gemene delers in alle kaders voor realisatie is de voorkeur voor no-regret locaties, meervoudig ruimtegebruik en inwonersparticipatie in planvorming en uitvoering. Locaties die goed scoren op alle aspecten zijn grootschalige infrastructuur locaties.”

Grootschalige infrastructuur locaties doorsnijden en verstoren ons mooie landschap. Het opwekken van duurzame energie gaat dat ook doen. Om meer verstoring tegen te gaan, zijn dus zones langs snelwegen zoals de zone langs A67, de ideale locaties om energie te gaan opwekken in combinatie met het oplossen van andere problemen. Denk hierbij aan vermindering geluid- en lichthinder op woon- en natuurgebieden, versterking van de biodiversiteit en tegengaan van verdroging in natuurgebieden langs de A67. Opwek van energie in de zone van de snelweg A67 zorgt ervoor dat de energie niet ergens anders hoeft te worden gewekt in de gemeente waar het minder passend is in het landschap.

De gemeente Heeze-Leende is groot voorstander om ook te kijken naar innovaties en is gaan samenwerken met diverse Nederlandse en buitenlandse technische universiteiten. Gemeente Heeze-Leende is ook voorstander om de kracht van verbeelding in te zetten. Via o.a. KunstLoc is het project ‘Anderzijds A67’, een ontwerp voor een innovatieve geluidswal tussen de A67 en de Strabrechtse Heide, tot stand gekomen. ‘Anderzijds A67’ vormt een inspiratiebron in de zoektocht naar de meest gewenste invulling van de zone langs de A67!

Op 9 december 2022 vond aan de rand van de Strabrechtse Heide de ondertekening plaats van het Manifest Klimaatcorridor A67. Door het zetten van een duimafdruk committeerden zeven enthousiaste wethouders (gemeenten Bladel, Eersel, Veldhoven, Eindhoven, Waalre, Heeze-Leende, Geldrop -Mierlo en Asten) aan de doelstelling van de coalitie Klimaatcorridor A67. De wethouders van Deurne en Someren tekenen ook nog, maar in verband met andere verplichtingen, op een later moment. De Coalitie Klimaatcorridor A67 onderzoekt het koppelen van lokale, regionale en bovenregionale vraagstukken over energie en mobiliteit, natuur en landschap, klimaat en biodiversiteit, in relatie tot de snelweg A67, en zoekt hierin de samenwerking met alle gemeenten in de coalitie.

De betrokken partijen in deze coalitie, werken samen aan het integraal invullen van onze klimaatdoelen in de Klimaatcorridor A67 en hebben hiervoor een mooi eerste idee al in gedachten, zoals Anderzijds A67 en het verplaatsbare geluidscherm bij Geldrop en Mierlo. Via de coalitie Klimaatcorridor is het mogelijk om al deze ideeën te koppelen tot een geheel waardoor het een belevenis wordt om over de A67 te rijden!! 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug