Luister
muziek
15 januari 2021 - 07:00
Deel dit artikel:

Stijging woninginbraken in Heeze-Leende

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE-LEENDE - Na een relatief rustige periode stijgt het aantal woninginbraken de laatste weken weer in Heeze-Leende. Met name in de uren dat je het misschien niet zou verwachten, tussen 17.00 uur en 21.00 uur. De oplossingen lijken simpel en zijn dat ook: goede verlichting en alertheid.

De meeste woninginbraken worden gepleegd in de donkere maanden van het jaar. Politiegegevens bevestigen dat het aantal woninginbraken in Nederland vanaf oktober begint te stijgen. “De duisternis is het beste maatje van inbrekers”, weet Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Een donkere avond biedt inbrekers twee voordelen. Als een huis ‘s avonds niet verlicht is, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Ten tweede kan een inbreker in een onverlichte woning makkelijker ongezien zijn slag slaan.”

Licht, Lawaai en Lang werk
Een goed verlichte woning gaan dieven het liefst uit de weg. Licht vormt samen met Lawaai en Lang werk de drie L’en waar inbrekers een hekel aan hebben. “Deze drie omstandigheden zijn voor hen doorslaggevend om een kans te wagen of op zoek te gaan naar een andere woning. Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een enorm verschil. Gebruik niet een klein lampje om te doen of je thuis bent. Daar prikken inbrekers wel doorheen. Maar laat bijvoorbeeld ook een lamp aan op de bovenverdieping. Kortom; zorg ervoor dat het huis een bewoonde indruk maakt”, aldus Tieman.

Binnen- en buitenverlichting
De aandacht voor verlichting moet zich volgens haar niet alleen beperken tot de binnenkant van de woning. “Zorg ook voor goede buitenverlichting bij alle deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u een betere afweging maken om wel of niet de deur te openen. Aarzel niet om de gemeente erop te attenderen wanneer een boom bijvoorbeeld het licht van een lantarenpaal wegneemt.”

Het hoeft niet per se om felle, energieslurpende verlichting te gaan. Sterke wisselingen van licht en donker maken de omgeving juist minder goed zichtbaar. Een beperkte maar gelijkmatige verlichtingssterkte voldoet meestal, omdat de ogen daaraan wennen. “De juiste verlichting is maatwerk”, benadrukt Tieman. “Net als voor goed hang- en sluitwerk of een alarminstallatie kun je je het best laten adviseren door een vakman. Een PKVW-bedrijf kan hierbij helpen.” PKVW staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Binnen dit keurmerk neemt verlichting een belangrijke plaats in. Verlichting en inbraakbeveiliging zijn sterk met elkaar verbonden. De eisen op het gebied van verlichting zijn onlangs nog bijgesteld, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.

Grote rol bij pakkans
Ten slotte speelt goede verlichting ook een grote rol bij de pakkans na een inbraak. Tieman: “Goed licht zorgt voor een beter signalement van de inbreker. Daar is de politie enorm mee geholpen. De meeste heterdaadaanhoudingen zijn te danken aan snelle alarmering via het nummer 112 in combinatie met een goed signalement. Tijdens een achtervolging is het voor de politie erg belangrijk om te weten welke kleur schoenen de crimineel draagt en of hij blond of donker haar heeft. Goede lampen maken dus ook in dit geval een wereld van verschil.”

Lees meer informatie en tips om een woninginbraak te voorkomen. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug