Luister
Live
5 maart 2021 - 18:00
Deel dit artikel:

Politie waarschuwt voor oplichting door nep bankmedewerkers

heeze-leende24 / Thijs Verleg

HEEZE-LEENDE - Afgelopen tijd zijn er in de regio verschillende meldingen bij de politie binnengekomen met betrekking tot oplichting door nep-bankmedewerkers.

Hoe gaat men te werk?
Mensen, meestal kwetsbare senioren, worden eerst telefonisch benaderd door iemand die zegt voor de bank te werken. Vervolgens wordt er een verhaal opgehangen dat de bankpas vervangen moet worden of dat het geld op de rekening in gevaar is. Daarna wordt het advies gegeven om de bankpas door te knippen. De bank is zo 'vriendelijk' om de oude pas wel even te komen ophalen. In werkelijkheid wordt de doorgeknipte pas, liefst met pincode er bij, door criminelen opgehaald. Zij kunnen echter de chip van de pas nog misbruiken.

Gevolg
Een verlies van soms duizenden euro's. Deze criminelen richten zich bewust op senioren omdat zij vaak al moeite hebben met digitalisering en al snel goed van vertrouwen zijn. Bent of kent u personen die kwetsbaar zijn voor deze vorm van oplichting? Waarschuw hen om NOOIT in te gaan op dit soort verzoeken. De bank zal u nooit vragen uw pas door te knippen en op te sturen of mee te geven.

''Heeft u kwetsbare ouderen in de familie? Bespreek dit met hen en neem als het kan maatregelen om deze laffe vorm van criminaliteit te voorkomen'', aldus de politie.

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug