Luister
Live
30 mei 2021 - 10:30
Deel dit artikel:

De zes gemeenten in Dommelstroom sluiten aan bij Meld Misdaad Anoniem

HEEZE-LEENDE - Gemeenten Cranendonck, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel en Valkenswaard gaan samenwerken met M. (Meld Misdaad Anoniem). De zes burgemeesters en mevrouw Krijnen van het meldpunt tekenden daarvoor recent zes samenwerkingsovereenkomsten. De gemeenten ontvangen nu ook via M. relevante signalen over criminaliteit en fraude in hun gemeenten.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. In Dommelstroom werkt men binnen deze aanpak al een aantal jaren stevig samen met onder andere politie, justitie en belastingdienst. Thema’s hierbinnen zijn drugshandel en-productie, witwaspraktijken en mensenhandel (waaronder bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting). Door de krachten te bundelen (bestuurs-, straf-, en fiscaal recht) kan er in het gebied effectiever worden opgetreden tegen deze fenomenen. Het gezamenlijk aansluiten van de zes gemeenten bij M. is weer een volgend, nieuw voorbeeld van het samen optrekken tegen ondermijning in Dommelstroom.

Burgemeester Ederveen, portefeuillehouder Ondermijning voor Dommelstroom: “Belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.”

Vangnet
M. is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. M. ontvangt meldingen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Het meldpunt hierover: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om zaken niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid
M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug