Luister
muziek
16 mei 2022 - 08:30
Deel dit artikel:

Brand op Strabrechtse Heide Heeze snel onder controle

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE - In de nacht van zondag 15 mei op maandag 15 mei rond half drie werden diverse brandweereenheden opgeriepen voor een natuurbrand op de Strabrechtse Heide in Heeze.

De brandweer van Heeze, Geldrop en Best werden gealarmeerd met twee blusvoertuigen en twee watertanks voor een brand van de categorie middelbrand. Vanwege de enorme droogte ligt brandgevaar op de loer, zeker in de natuurgebieden waardoor de brandweer snel opschaalt. Bij deze brand ging het om een stuk van ruim honderd vierkante meter.door het adequate optreden van de brandweer werd erger voorkomen. Maandagochtend om kwart over acht werd de brandweer van Heeze opgeroepen voor een nacontrole, ze gingen ter plaatse om te controleren of de brand volledig geblust is. 

Droog in de natuur
Het is droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat er een natuurbrand ontstaat. Een beginnend brandje kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar we vragen ook medewerking van natuurbezoekers om natuurbranden te voorkomen.

Natuurbrand voorkomen
De meeste natuurbranden ontstaan (bewust of onbewust) door menselijk handelen. Denk aan onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of bijvoorbeeld met het weggooien van een sigaret. Branden worden soms ook aangestoken. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag. Hoe kun je een natuurbrand voorkomen?

  • Gooi je sigarettenpeuk in de afvalbak; een droge natuur is brandgevoelig. Een sigarettenpeuk kan dan al genoeg zijn
  • Gooi afval, en zeker glas, in afvalbakken
  • Laat je vuurkorf, fakkel, wensballon of vuurwerk lekker thuis. Ze vormen, net als dat open (kamp)vuurtje, een groot risico
  • Door bospaden vrij te houden kan de brandweer snel ter plaatse zijn bij een natuurbrand. Zet je auto alleen op de aangelegde parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug