Luister
muziek
15 april 2022 - 19:00
Deel dit artikel:

Coach Mariëtte van Wissen: “Je niet gezien en gehoord voelen, is de belangrijkste oorzaak van weerstand”

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft vanaf zondag elke maand een column op .24. Haar columns verschijnen halverwege de maand. Mariëtte schrijft over haar werk als relatietherapeut, coach en conflictbemiddelaar. Mariëtte heeft haar eigen pagina op .24 en de lezers kunnen de columns daar (terug)lezen.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

In de huiselijke praktijkruimte van Mariëtte van Wissen in Heeze staat een grote ronde tafel. “Die is voor relatietherapie en voor mediationgesprekken”, vertelt Mariëtte als we haar praktijkruimte bezoeken. “Die doos tissues op de tafel is heel belangrijk. Er gaat een pallet per maand doorheen,” lacht Mariëtte, “want mensen die hier komen zijn meestal behoorlijk emotioneel. Ze zijn vaak compleet vastgelopen. Ik help bij het verkrijgen van inzichten in de oorzaak van dat vastlopen. Ik ben ooit begonnen als mediator. Vanaf die tijd ervaar ik dat de belangrijkste oorzaak van weerstand en conflicten altijd is dat mensen zich niet gehoord, niet gezien en dus niet serieus genomen voelen.”

EMDR
Op een andere tafel staat EMDR-apparatuur. Als EMDR-behandelaar begeleidt Mariëtte mensen die last hebben van trauma’s. Mariëtte: “Dat kan een ongeluk zijn geweest, misbruik, of bijvoorbeeld verlies van een geliefde. EMDR is een fantastisch en snelwerkende methode bij traumaverwerking.” In de ruimte staat ook een heerlijke relaxstoel: “Die is voor hypnotherapie”, legt Mariëtte uit. “Ik breng mensen in hypnose en in die hypnose werken we aan hun problemen. Hypnotherapie is echt iets anders dan de showhypnoses die je op tv ziet met kakelende mensen die denken dat ze een kip zijn. Als hypnotherapeut breng ik mensen in hypnose en dan werken we hard aan hun problemen. Die kunnen ook lichamelijk zijn, bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom. Uiteindelijk blijkt zo’n lichamelijk probleem meestal psychische oorzaken te hebben. Hypnotherapie kan behoorlijk confronterend zijn, maar ook heel inzichtgevend. Hypnotherapie is opruimen.”

Een veelzijdige praktijk, dus. Mariëtte. “Ik vind het heel fijn en ook belangrijk om als professioneel coach verschillende methodes aan te kunnen bieden. De ene cliënt vindt hypnose geweldig, de ander is meer gebaat bij EMDR, of met louter goede gesprekken aan tafel. Ik laat het afhangen van de intake en natuurlijk van de wensen van de cliënt. Maar door ervaring voel ik goed aan waar ik een cliënt mee kan helpen.”

Vragen stellen
In haar werk, ook in haar werk als trainer persoonlijke ontwikkeling, heeft Mariëtte veel aan haar achtergrond als journalist en communicatieadviseur. “Ik ben gewend om vragen te stellen en snel tot de kern te komen van waar het écht om gaat. De taal die cliënten gebruiken en hun non-verbale houding, geven mij veel informatie, net als toen ik mensen interviewde als journalist.

Voor meer informatie: www.vanwissenmediation.nl

De eerste column lees je zondag op Heeze-Leende24.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug