Luister
muziek
15 mei 2022 - 13:00
Deel dit artikel:

Column: Door stress kun je ook langer leven!

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24. Haar eerste column, in april, ging over gedrag. Vandaag plaatsen we Mariëttes tweede column en die gaat over stress. Het beeld bestaat dat stress heel slecht is. Maar is dat wel zo?

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.
Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en hypnotherapeut.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft.
De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).

www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Door stress kun je ook langer leven!

Een vraagje: hoeveel stress heb jij afgelopen jaar ervaren? Weinig, gemiddeld, veel? De kans is groot dat je een negatief beeld hebt bij stress: slecht voor je lichaam en een burn-out ligt op de loer. Door veel stress kun je zelfs jaren eerder overlijden door ziektes van je hart en bloedvaten. Allemaal waar. Maar mensen die eerder sterven door stress, blijken niet gestorven aan de stress zelf, maar aan het idee dat stress heel gevaarlijk voor hen was. Als je ontspannen tegenover je eigen stressgevoelens kunt staan, dan kun je zelfs veel lánger leven dan mensen zonder stress. Dat toont een groot Amerikaans onderzoek aan waarbij 30.000 Amerikanen acht jaar lang zijn gevolgd.

Aannemend dat de cijfers van het onderzoek kloppen, dan zou de 15e doodsoorzaak ter wereld zijn: een stressvol leven leiden, in combinatie met het idee dat stress heel slecht voor je is. Even voor het beeld: Parkinson is de 14e doodsoorzaak ter wereld en suïcide staat op 10.

Meer ontspannen en meer de positieve kant zien van stress kunnen je lichaam en geest veel gezonder maken. Maar hoe kun je nu positief over stress denken?! Nou, denk bijvoorbeeld: mijn snel pompende hart bereidt me voor op actie, als ik sneller adem gaat er meer zuurstof naar mijn hersenen en kan ik beter nadenken, en als ik veel adrenaline heb, voel ik minder pijn. Stressvolle momenten bij positief ingestelde mensen leiden bij hen zelfs tot dezelfde biologische reacties als vreugde en moed. Vandaar dat ze ook langer leven.

Deze onderzoeksgegeven zouden veel impact moeten op hoe coaches en therapeuten omgaan met cliënten met stressklachten. Je zou bij die cliënten dan niet zozeer moeten werken aan stressvermindering, maar wel aan hun houding ten opzichte van stress. Een interessante gedachte, ook voor mij als coach/therapeut. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie