Luister
muziek
07 Januari 2023 09:30
Deel dit artikel:

Column: Een nieuwe, hoopvolle wet voor opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet meer mogen zien

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

heeze-leende24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en hypnotherapeut.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft.

Een nieuwe, hoopvolle wet voor opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet meer mogen zien

Had ik het nou goed verstaan? Jazeker, de man herhaalde dat zijn ex-schoondochter hem en zijn vrouw ten strengste heeft verboden om de twee kleinkinderen van 3 en 5 aan te raken: geen knuffel, geen handje vasthouden, niet op schoot, niet optillen. Het is namelijk, volgens ex-schoondochter, niet goed voor haar kinderen als ze ‘door Jan en alleman’ worden aangeraakt.
Dit seniorenechtpaar heeft zich noodgedwongen neergelegd bij de hersenkronkel van de ex-schoondochter want als ze dat niet doen, zien ze hun kleinkinderen dus nooit meer, zo heeft de moeder van de kinderen geappt. Ze lopen op stukjes glas, vertelde de opa mij. En hun eigen zoon, wat vindt die ervan? Die houdt vooral zijn mond, anders ziet hij zijn kinderen niet meer.

Staan deze opa en zijn vrouw bekend als gevaarlijk, als onverantwoordelijk, hebben ze een strafblad? Niets van dit alles. Ze waren voor de scheiding zelfs oppas opa en -oma voor deze kleinkinderen. De opa had tranen in zijn ogen toen hij het verhaal aan mij vertelde.
Een andere opa vertelde mij ook een verhaal: het was familiegewoonte om elk jaar in de herfstvakantie met het hele gezin met aanhang en kleinkinderen naar een mooi huis in een lekker warm land te gaan. Opa en oma betaalden, het mocht wat kosten. Iedereen genoot met volle teugen, jarenlang. Na de scheiding van een van zijn kinderen mogen de kleinkinderen van de ex-schoondochter niet meer mee op vakantie met de familie. Het zwaarwegende argument: Het is zo druk, ze raken overprikkeld.
Het gevolg: huilende kleinkinderen omdat ze niet mee mogen, een wanhopige vader, een verdrietige opa en oma, en neefjes en nichten en tantes en ooms die de kinderen enorm missen. De familievakantie is nooit meer hetzelfde.

Wanhopige opa’s en oma’s
Er zijn in Nederland zo’n twintigduizend opa’s en oma’s die, van hun (schoon)kinderen hun kleinkinderen niet meer mogen zien. Als (familie)mediator hoor ik vaak de intens schrijnende verhalen van totaal wanhopige opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet meer mogen zien. En dan de kleinkinderen zelf: niet meer samen met opa en oma naar de kinderboerderij, of samen taart bakken, of opa helpen in de tuin. Ineens bestaan opa en oma niet meer, of wordt er lelijk over hen gepraat.
Ik hoorde het wrede verhaal over een 10-jarig kind dat, enkele maanden na de scheiding van zijn ouders, van zijn moeder niet naar de begrafenis mocht van zijn lievelings-opa (haar ex-schoonvader). Terwijl: opa was zijn held, opa had hem leren vissen, timmeren en solderen. Ze hadden samen spannende bergwandelingen gemaakt. Maar nu, na de scheiding van zijn ouders, vond moeder het gewoon niet nodig dat hij opa nog zag en ook niet dat hij afscheid ging nemen van zijn plots overleden opa. Het was tenslotte ook ‘haar week’ en haar zoon kon toch wel zonder opa?! Want hij was toch een grote jongen….
En de vader van deze jongen? Die loopt ook op stukjes glas.

Nieuw wetsvoorstel
Er is voorzichtig hoop voor opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet meer mogen zien, want er komt een nieuwe wet. Het feit dat je grootouder bent, zorgt er volgens die wet automatisch voor dat je een nauwe band hebt met je kleinkind en dat het belangrijk is dat die band kan voortbestaan.

Als het goed is, kunnen verstoten grootouders dus binnenkort een verzoek tot contactherstel indienen. De rechter toetst vervolgens of dit contactherstel ook in het belang van het kind is. Een kind van twaalf jaar en ouder wordt hierin gehoord door de rechter.

Je richt een bak ellende aan
Maar los van die wet wil ik me, hier ter plekke, direct richten tot ouders die hun kinderen bij opa en oma weghouden. Eerlijk gezegd interesseert het me het totaal niet wat de reden daarvan is, maar realiseer je vooral dat je een hele bak ellende en verdriet aanricht waar jij als ouder verantwoordelijk voor bent. Na een scheiding, zo is bewezen, kunnen grootouders ook nog eens een belangrijke positieve invloed hebben op de kleinkinderen bij de verwerking van die scheiding.

Tenzij het om onveilige situaties bij opa en oma gaat, of om grootouders die tegen jouw kinderen heel negatief over jou praten, horen kinderen hun grootouders te kunnen zien. Bedenk dat jíj een probleem hebt: met jezelf, met je ex, of met je (schoon)ouders, maar je kinderen hebben er géén probleem mee. Speel geen machtsspelletjes via je kinderen want dat is intens dom en gemeen. Ooit krijg je- als je kinderen volwassen zijn geworden- door hen de rekening gepresenteerd van je handelen.

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Begin het jaar eens goed en verstandig: stuur de opa en oma van je kinderen een app, of bel ze op: zeg dat jouw kinderen niet hoeven te lijden onder jouw/jullie problemen. ‘En, eerlijk gezegd… de kinderen missen jullie en jullie zullen ze ook missen. Kan ik ze misschien komen brengen?’
Trek de jassen aan, zet je kinderen in de auto, toeter voor de deur van opa en oma, stap uit, loop mee naar de voordeur en laat ze los in de veilige handen van die twee senioren. Beter en verstandiger kun je het jaar niet beginnen.

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug