HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.
Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.
Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking), hypnotherapeut en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar werk te maken heeft.
In mijn praktijkruimte komen wekelijks zo’n beetje alle denkbare emoties voorbij. Bij BBB denk ik, vanwege beroepsdeformatie, dan ook niet aan Caroline van der Plas, maar aan Bang, Boos en Bedroefd, enkele basisemoties. Blij is ook een basisemotie, maar hele blije mensen zie ik niet zo vaak in mijn praktijk. Hoogstens na een paar sessies.
Een van de sterkste emoties die een mens kan ervaren, is vernedering. Mijn cliënten voelen zich vaak vernederd: door hun ouders of familie, hun partner, hun leidinggevende, of door het leven. Ze willen handvatten om zich sterker te voelen.
Schaamte en eenzaamheid zijn andere emoties die het leven enorm kunnen beïnvloeden en die je letterlijk ziek kunnen maken. Als therapeut zie ik hoeveel mensen eenzaam zijn, geen netwerk hebben. Zelfs mensen ín een relatie kunnen erg eenzaam zijn en ook geen netwerk hebben.
Dit verhaal gaat over de emotie spijt hebben in relatie tot de ander, of anderen.
Een cliënt van mij had zoveel spijt dat hij bijna geen adem meer kon krijgen vanwege de druk op zijn borst. Hij kon nauwelijks de woorden vinden om mij te vertellen waarvan hij al decennialang zo’n spijt had. Toen dat er eenmaal uit was, deed ik op een gegeven moment de suggestie om met betrokken personen in gesprek te gaan, eventueel met mij erbij. Maar dat durfde hij niet, want wat zou het allemaal losmaken… Had het nog wel zin om alles op te rakelen… En: ‘Ik heb thuis nooit leren praten, ik weet niet hoe dat moet’.
Natuurlijk zit er veel meer achter als iemand niet in gesprek wil met degene die een spijtbetuiging verdient. Angst bijvoorbeeld, angst om van de ander te horen dat je niet aan zijn/haar verwachtingen hebt voldaan, dat je tekort bent geschoten.
Vluchtgedrag
Spijt/berouw hebben kan je leven behoorlijk verwoesten omdat het vaak samengaat met zelfverwijt. Dat is een vorm van jezelf straffen en dat kan allerlei gevolgen hebben, zoals vluchtgedrag. Vluchtgedrag kan zich uiten in keihard werken, drugsgebruik, alles weglachen, snel geprikkeld zijn, ruzie zoeken, onderdanig gedrag vertonen, confrontaties uit de weg gaan, enz.
Zelfverwijt is vaak naar binnen gericht en behoorlijk zelfdestructief. Spijt betuigen (naar buiten gericht), kan daarom helend werken: voor jezelf en voor de andere partij. En voor de duidelijkheid: spijt betuigen is echt iets anders dan in het voorbijgaan sorry zeggen.
Kwetsbaarheid tonen maakt je groot
Natuurlijk begrijp ik dat het heel moeilijk kan zijn om de woorden voor spijt te vinden, maar spijt betuigen kan werkelijk je hoofd, hart en lijf verlichten. Je krijgt weer adem. Het maakt je groot omdat je je kwetsbaarheid toont. Je laat jezelf groeien want je doet iets waarvan je van tevoren dacht dat het (bijna) niet te doen was. En die ervaring, die ervaring geeft je kracht.
Vorige week werd bekend dat de gemiddelde leeftijd van mensen in Nederland wat daalt. Pak daarom je kans, nu het nog kan.
De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android