Luister
muziek
28 Mei 2023 11:30
Deel dit artikel:

Column: Presenteren voor een groep: zweten, hakkelen en een black out

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

heeze-leende24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking), hypnotherapeut en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar werk te maken heeft.

Presenteren voor een groep: zweten, hakkelen en een black out

“Als ik voor een groep moet presenteren, klap ik helemaal dicht. Ik ga zweten, begin te hakkelen, krijg trillende benen en een kurkdroge mond. Maar het ergste is dat ik de draad van mijn verhaal kwijtraak, soms heb ik echt een complete black out.” Dat vertelt deelnemer Willem in mijn training Overtuigend Presenteren. Enkele andere deelnemers in de groep herkennen het verhaal van Willem.
Willem raakt geëmotioneerd bij het vertellen over zijn ervaringen. Want Willem móet vanuit zijn functie vaak presenteren maar komt niet over zijn angsten heen. In zijn hoofd worden de angsten en de weerstand zelfs groter en presenteren is inmiddels een heel negatief ding voor hem geworden. Willems leidinggevende heeft aangegeven dat het echt beter moet, anders kan het gevolgen hebben voor zijn loopbaan. Hij moet zekerder overkomen naar medewerkers en klanten, want als Willem zo onzeker overkomt, wie gelooft er dan in het bedrijf, in het product, in elkaar…?

Waar komen die angsten vandaan?
Natuurlijk is mijn eerste vraag aan Willem (34) of hij weet waar zijn angsten vandaan komen? Hij is ‘van huis uit’ al verlegen, vertelt ‘ie, net als zijn moeder; die was echt extreem verlegen. En wat vader eerst als ‘charmant en meisjesachtig’ zag bij zijn vrouw (die rode blos op haar wangen) sloeg later om in ergernissen. Want Willems moeder zat op feestjes altijd in de hoek en sloeg dicht als iemand haar iets vroeg. Ze was niet van de small talk. Vader groeide flink door in zijn werk en moeder moest mee naar recepties en soms mee op zakenreis. Het was de hel voor haar.
Willem heeft de genen van zijn moeder, vertelt hij. De reacties van zijn vader op moeder en de gevolgen die dat had voor het huwelijk van zijn ouders, hebben veel impact gehad op Willem en hem niet bepaald zekerder gemaakt van zijn zaak.

Meer therapeut dan trainer
Als ik deze training geef, voel ik me vaak meer therapeut dan trainer. Ik ben daarom heel blij dat ik naast mijn trainerschap ook coach en traumatherapeut ben, want die kennis en ervaring komen bij alle trainingen die ik geef (ook bijvoorbeeld Assertief Communiceren) goed van pas.
Want niet bij iedere deelnemer is het zo duidelijk als bij Willem waar al die worstelingen vandaan komen. Soms is het wat wroeten voor mij, maar toch doe ik dat. Want werken aan de oorzaak van al die belemmerende gedachtes is vaak effectiever dan alleen maar presentatieoefeningen doen.
De basisgedachte daarbij is dat niet een gebeurtenis jou negatieve gedachtes bezorgt, maar jouw gedachten over die gebeurtenis. Dus ik werk met deelnemers aan het ombuigen van hun belemmerende gedachtes naar ondersteunende gedachtes, bijvoorbeeld: zie presenteren niet als een straf, maar als een kans om anderen iets interessants te vertellen waar ze wat van leren. Ook leer ik ze om positieve ervaringen uit het verleden in te zetten om zich in het nu zekerder te voelen. Kortom, ik leer ze hoe ze meer invloed kunnen uitoefenen op hun gedachtes en daardoor op hun handelen.

Terug naar Willem
Willem en de andere groepsleden krijgen steeds meer inzichten in de oorzaken van hun worstelingen. En gaandeweg de twee trainingsdagen staan ze steeds vrijer voor de groep. “Ik begin het bijna leuk te vinden”, concludeert een deelnemer. “Het moet niet gekker worden.” En Willem wil eraan gaan werken om los te komen van zijn verleden. Hij ís niet zijn moeder, hij ís niet zijn verleden. Willem durft nu open te staan voor nieuwe ervaringen en is minder bang om fouten te maken. Hij durft zijn kwetsbaarheid te tonen en daarmee toont hij leiderschap.

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug