Luister
muziek
25 Juni 2023 15:00
Deel dit artikel:

Column: De vraag van cliënten: Wat doen we als we elkaar tegenkomen in de supermarkt?

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

heeze-leende24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking), hypnotherapeut en extern vertrouwenspersoon.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar werk te maken heeft.

De vraag van cliënten: Wat doen we als we elkaar tegenkomen in de supermarkt?

“Wat doen we nou als we elkaar in de Albert Heijn tegenkomen?”, vroeg een cliënte aan mij aan het einde van een sessie. Ze had net haar hele hebben en houwen bij mij op tafel gelegd: ernstig depressieve klachten en haar partner die, samen met zijn nieuwe vriendin, wil uitvinden of hij nog wel ‘iets van een gezamenlijke toekomst’ ervaart met mijn cliënte. En dat uitvinden gaat hij doen in een appartement dat hij al had gehuurd en, oh ja, ook al had ingericht. Zonder medeweten van mijn cliënte.
De koelkast in zijn nieuwe appartement was zelfs al gevuld. Dat laatste flapte hij er terloops uit toen hij zijn auto aan het inladen was, en zij hem- met zware mist en spinsels in haar hoofd- een Tupperware-bakje wilde meegeven met overgebleven macaroni. Nee, niet nodig, zei hij, maar zeg, kon hij twee tuinstoelen inladen voor op het nieuwe balkon? Want het was zulk lekker weer.
Ik ken deze vrouw oppervlakkig ‘uit het dorp’. Toen ze mij telefonisch benaderde, ‘ik weet het even niet meer en heb de neiging om in zijn bijzijn van zijn nieuwe balkon te springen’, vroeg ze of het voor mij een bezwaar was dat we elkaar ‘kennen van gezicht’. Nee, voor mij geen bezwaar. Mijn geheimhouding drukt zo zwaar op mij dat ik er een gebochelde rug aan heb overgehouden.

Al met al vind ik toch bijzonder dat cliënten uit mijn dorp mij zo vertrouwen dat ze me deelgenoot maken van hun diepste zielenroerselen. En geloof me: die gaan vaak heel diep. Daarom houd ik er vanzelfsprekend ook in deze columns op .24 rekening mee dat mijn cliënten onherkenbaar zijn voor de lezers.
Maar qua herkenbaarheid van mijn casussen vind ik het ondertussen wel prettig dat ik steeds meer cliënten krijg verder uit de regio en van over de regiogrenzen heen.

Vertrouwd gevoel
Maar het komt dus regelmatig voor dat ik door bekenden uit mijn eigen dorp wordt benaderd voor hulp. Die vinden het juist fijn dat ze mij goed kennen, want dat voelt vertrouwd, zo vertellen ze. Zo kreeg ik de vraag van bekenden: ‘Hoe voelt het voor jou Mariëtte, als we over ons seksleven willen praten, want je kent ons goed en we kunnen elkaar morgen weer tegenkomen in de supermarkt…?’

Soms zeg ik ‘nee’ tegen cliënten. Zoals tegen de ADHD-cliënt die moeilijk stil kan zitten en daarom met mij in de bossen wilde coachwandelen, in plaats van binnen zitten in mijn praktijk, met de zonwering omlaag en de airco aan. Ik was graag met hem gaan wandelen maar zei resoluut ‘nee’. In de bossen lopen met een man, zijnde niet mijn echtgenoot, met een hoge kans op veel emotie bij mijn cliënt, en dan bekenden tegenkomen… Nee, niet echt handig.

Ik zeg ‘hoi’ en loop door
Maar om nog antwoord te geven op de vraag wat ik doe als ik cliënten tegenkom in de supermarkt? Ik zeg ‘hoi’ en duw mijn kar vooruit, ondertussen bedenkend wat ik in hemelsnaam nu weer moet eten vanavond.
Kortom, ik zal tussen de tomaten en de bloemkolen nooit vragen of u uw seksleven weer heeft opgepakt, of dat u na tien jaar radiostilte uw moeder heeft gebeld. En tegen de vrouw van wie de man wil uitvinden of hij ‘nog iets van een gezamenlijke toekomst’ ervaart, zal ik hooguit mopperen dat de paprika’s onmogelijk duur zijn geworden.

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug