Luister
muziek
01 Augustus 2023 17:00
Deel dit artikel:

Column: 32 jaar innige vriendschap. Met een onderbreking

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

heeze-leende24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en hypnotherapeut.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft.

32 jaar innige vriendschap. Met een onderbreking

‘Ik wil alleen aan jou vertellen, Mariëtte, dat ik haar echt enorm mis als vriendin, maar niet aan haarzelf, niet hier aan tafel. Want zij gaat alleen maar misbruik maken van mijn woorden’. Haar vriendin, in een aparte sessie: ‘Moeilijk om open te zijn tegen haar. Wat zijn de gevolgen als ik toegeef dat ik haar zo ontzettend mis, gaat ze het tegen mij gebruiken? Tot een paar maanden geleden konden we álles tegen elkaar zeggen. Dertig jaar vriendschap. We deelden en deden alles samen’.

De vriendinnen willen (nog) niet samen aan tafel en komen daarom eerst apart hun versie van het verhaal te vertellen. Ik complimenteer ze met hun keuze voor mediation en voor hun komst, want dat is vaak een moeilijke (je geeft toe dat er een conflict is waar jezelf niet uitkomt), maar ook een belangrijke eerste stap. Ik heb ze in de intake, die ook apart plaatsvond, al verteld dat ik ze liever meteen samen aan tafel zou hebben, want dan zie ik welke dynamieken er tussen partijen spelen en hoe ze op elkaar reageren. Dan hoor ik elke zucht, elk gemompel, dan zie ik elk geknipper, elke spiervertrekking van het voorhoofd en de mondhoeken, dan zie ik het schouderophalen, het achteruit schuiven en het wegkijken. Kijk, daar kan ik wat mee als mediator en als therapeut, dat is mijn gereedschap. Maar ja, niet iedereen wil – begrijpelijk - meteen samen aan tafel en daar heb ik vanzelfsprekend rekening mee te houden.

Oordelen
De achtergrond van de ruzie van de twee vriendinnen is dat vriendin A oordelen had over de nieuwe partner van haar vriendin (B). En toen kreeg B vervolgens nogal wat oordelen over A. Dat liep uit de hand. Er werden andere vrienden en vriendinnen bij betrokken, wederzijdse ouders, er werd geroddeld, woorden verdraaid, buitengesloten, enz.

Uiteindelijk constateerden familie en vrienden, heel verstandig, dat deze situatie behoorlijk uit de hand aan het lopen was en dat helemaal niemand daarbij gebaat was. Een gezamenlijke vriend suggereerde daarom mediation. Oké dan, zeiden beide vriendinnen. Maar dan wilde A wel dat haar neef zou mediaten, want die is sociaal werker. En die neef wilde het ook nog gratis doen. Maar dat zag B weer niet zitten, want hoe kan een familielid neutraal zijn? Daar heeft ze een punt. Mijn dringende advies: laat never/nooit een familielid of gezamenlijke vriend/kennis mediaten. Als het fout uitpakt, en die kans is groot, is de schade alleen maar groter. Kies altijd voor een professioneel mediator die onafhankelijk en onpartijdig kan opereren. Het kost wat, maar als het goed is, krijg je dan ook wat. Geloof me, mediaten is echt een vak apart.

Uiteindelijk krijg ik de twee vriendinnen samen aan tafel. Even tussendoor: ik hoorde ooit van een mediator dat hij cliënten bij de eerste, gezamenlijke sessies nog wel eens bewust in de wachtruimte liet wachten op twee dichtbij elkaar gezette stoelen. Dan gebeurde er vaak al heel wat tussen die personen (positief en negatief), daar in die wachtruimte. Gedurfd van die mediator, inderdaad. Deze mediator had wel de pech dat er meerdere malen cliënten niet bleven wachten, boos wegliepen en ook niet meer terugkwamen. En eenmaal kwamen twee gebrouilleerden er samen al uit op die twee stoelen lieten een briefje achter: We hebben hier al met elkaar gesproken, we komen er zelf wel uit. Dankjewel.

Terug naar de twee vriendinnen. Ze waren zoals gezegd na individuele gesprekken bereid om met elkaar bij mij in de praktijk te komen. Ja, dat samen binnenkomen in mijn praktijkruimte, gaan zitten, de eerste woorden, het was en is nooit makkelijk. Maar ik zag ook de nieuwsgierige blikken naar elkaar (als de ander het niet zag), ik hoorde de uitgesproken teleurstellingen in elkaar, de boosheid en daarna zag ik de meer ontspannen gezichten en het eerste vluchtige tikje op de hand: Weet je nog dat jij ….’ En na twee sessies hoorde ik A zeggen: ‘Ik mis jou en onze vriendschap zo enorm. Ik weet niet hoe dat verder moet, zonder jou’. En B zei precies hetzelfde. En geen van tweeën dacht dat de ander ooit misbruik zou maken van die woorden.
Onlangs zag ik ze, op afstand, samen in de stad. Innig gearmd en een hoop plezier. Inmiddels 32 jaar vriendschap - met een korte onderbreking.   

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug