Luister
muziek
30 September 2023 11:00
Deel dit artikel:

Column: Hoe werkt dat dan… vergeven?

HEEZE - Coach en mediator Mariëtte van Wissen uit Heeze schrijft elke maand een column voor .24.

heeze-leende24
  / advertorial
Advertentie

Mariëtte van Wissen heeft een coachingpraktijk in Heeze. Ze helpt cliënten die vastgelopen zijn. Daarnaast is zij relatietherapeut en professioneel mediator voor zakelijke conflicten en ruzies in families.

Mariëtte is ook EMDR-therapeut (traumaverwerking) en hypnotherapeut.
Elke maand schrijft zij op .24 over een onderwerp dat met haar coachwerk te maken heeft.

Hoe werkt dat dan… vergeven?

‘Hoe moet ik hem vergeven? En, hoe werkt dat dan… vergeven?, vraagt een cliënte onzeker aan mij. Samen met haar partner is ze bij mij in relatietherapie omdat hij een buitenechtelijke relatie heeft gehad. Het stel heeft besloten met elkaar door te gaan, maar dan is er wel flink wat werk aan de winkel. Vergeven, bijvoorbeeld, zo vinden ze beiden.
Voor de man is het belangrijk dat zij hem vergeeft. ‘Want als we in de toekomst ergens ruzie over hebben, wil ik niet horen: ‘Jij moet je mond houden, want jij bent vreemdgegaan’. Dat zou voor mij niet werken’.

Deze uitspraak kan onredelijk en weinig invoelend overkomen, maar ik begrijp wel wat de man bedoelt. Want het praktische gevolg van vergeven is dat je de ander niet meer lastigvalt met schuld. Herinner je de ander daar wel aan, dan heeft vergeven weinig waarde en wordt het wel heel moeilijk om samen verder te kunnen.

Hoe werkt vergeven?
Ja, hoe werkt vergeven? Neem in ieder geval geen overhaaste beslissingen. Neem goed de tijd om je eigen emoties te doorvoelen en over die emoties zo eerlijk mogelijk te zijn naar jezelf en naar de ander. Kun je echt zonder rancune en verwijten samen verder leven? Een cliënt vroeg mij ooit: ‘Vergeven kan ik haar niet, maar ik wil haar ook niet kwijt. Kunnen we dan toch samen verder, gaat dat werken? Kijk, alles is mogelijk in het leven. Emoties kunnen ook slijten. We kennen tenslotte allemaal het spreekwoord: ‘De tijd heelt alle wonden’.

Vrijer en blijer
Maar wat ik bij mijn cliënten zie als zij zich los kunnen maken van negatieve gevoelens en kunnen vergeven, dat dat voor hen een belangrijke stap is richting een vrijer en blijer leven. Ze ervaren mentale en fysieke opluchting. En een prettige bijkomstigheid van vergeven is dat jij daar zelf het meeste baat bij hebt! Want zowel de ‘vergever’ als de ‘ontvanger’ ervaren doorgaans bevrijding omdat de daad en de schuld door de vergeving minder dominant worden in het leven en in de relatie. Er wordt iets afgerond.

Oké, terug naar ‘mijn’ echtpaar dat kiest voor vergeven en doorgaan. Ik zie hun pijn, maar ik zie ook de verbinding met elkaar, bijna de hunkering om elkaar weer vast te kunnen houden, om het verleden te begraven en samen weer stappen vooruit te zetten. ‘Maar daarvoor heb ik nodig dat jij mij oprecht vergeeft’, zegt hij. ‘Dat snap ik en dat wil ik ook’, zegt zij. ‘Maar je hebt me heel veel verdriet aangedaan, je hebt bewust kapot gemaakt wat we hadden opgebouwd. Ik heb tijd nodig. In de volgende sessie kijken we verder.’
Ik kijk in mijn agenda en sla die een maand verder open. ‘Kan het volgende week?’, vraagt de vrouw.

De praktijk van Mariëtte is gevestigd aan De Boelakkers 4 in Heeze (op bedrijventerrein De Poortmannen).
www.vanwissenmediation.nl en www.vanwissencommunicatie.nl
M: 06-22234660, mail: info@vanwissencommunicatie.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug