Luister
Live
1 oktober 2021 - 12:00
Deel dit artikel:

Gezamenlijke controle ondermijning buitengebied Heeze-Leende en Nuenen

HEEZE-LEENDE - De politie en de gemeenten Nuenen en Heeze-Leende hebben de afgelopen dagen samen bezoeken gebracht aan inwoners in het buitengebied om in gesprek te gaan over ondermijnende criminaliteit. De weerbaarheid die er is, willen we daarmee versterken. Dat doen we preventief en repressief. We gingen in gesprek met bewoners en ondernemers.

heeze-leende24 / Thijs Verleg • Beeld - Ter illustratie - Pexels

Op dinsdag 28 september en donderdag 30 september 2021 zijn teams van de politie samen op pad gegaan met medewerkers van de gemeente Nuenen, respectievelijk Heeze-Leende. Ruim honderd adressen in het buitengebied werden bezocht. Daarbij zijn geen grote misstanden aan het licht gebracht.

Bewoners of gebruikers van de panden reageerden positief. Het gesprek met bewoners en gebruikers van diverse panden is aangegaan om te waarschuwen voor ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. Ook is hen gewezen op contactmogelijkheden om criminaliteit te melden al dan niet anoniem. Gebleken is dat er wel signalen van ondermijning zijn, maar dat men ook weerbaar is.

Paul Verhoeven, burgemeester van Heeze-Leende: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om veilig te kunnen wonen en ondernemen. Alleen samen kunnen we een vuist maken tegen criminele invloeden in het buitengebied. Ook deze actie maakt ons buitengebied weerbaarder en alerter.’

Maarten Houben, Burgemeester Nuenen: ‘Dit soort acties zijn belangrijk voor de bewustwording, zodat onze buitengebiedbewoners weten waar ze op kunnen en moeten letten. Daarmee voorkomen we zoveel mogelijk dat er criminele activiteiten plaatsvinden waarvan ook zij uiteindelijk slachtoffer worden.’

Binnen het basisteam Dommelstroom, waar de gemeenten Nuenen en Heeze-Leende onder vallen, wordt al een aantal jaren samengewerkt tussen de zes gemeenten en politie, OM en belastingdienst aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat eigenlijk?
De exacte definitie is moeilijk in één zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van onderwereld en bovenwereld. Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder. De landbouwer die een schuur verhuurt waarin een drugslab wordt ingericht. Vaten giftig afval die in de natuur worden gedumpt. Mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Maar ook overlast gevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen

Meld Misdaad
Ziet u verdachte situaties in uw omgeving of bent u benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl. Ga er in geen geval zelf op af!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug