Luister
muziek
19 juni 2022 - 09:00
Deel dit artikel:

Maak je tuin klimaatvriendelijk

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE-LEENDE - Het klimaat verandert en dat vraagt van iedereen een bijdrage. Ook in de tuin kun je veel doen aan duurzaamheid. Dit artikel helpt je op weg in een aantal stappen.

Soms passen ze allemaal, soms niet. Dat kan afhangen van je persoonlijke situatie, je eigen smaak en budget.

STAP 1 - Maak minimaal 60% van je tuin groen
Bestrating heb je nodig voor paden, terrassen en opritten. Maar met het oog op duurzaamheid zou dat niet meer dan 40% van het tuinoppervlak mogen zijn. Stenen houden heel lang warmte vast, dus hoe meer steen, des te hoger lopen de temperaturen op. Meer groen helpt hittestress voorkomen en zorgt er ook voor dat regenwater in de grond kan zakken. Als regenwater in de bodem kan wegzakken, houdt het in droge tijden het grondwater op peil. Daarnaast wordt de wateroverlast bij heftige regenbuien minder, omdat het water de grond in kan en niet het riool overbelast.

STAP 2 - Vergroen je dak
Groene daken houden regenwater vast en beperken of voorkomen zo de wateroverlast bij heftige regenbuien. Ook werken ze isolerend; ‘s zomers blijft het koeler, ‘s winters warmer. Het is een aantrekkelijke plek voor bijen, vogels en vlinders en verhoogt de biodiversiteit in de dorpskernen. Een plat of een licht hellend dak kun je zelf gemakkelijk vergroenen. Denk hierbij aan een uitbouw, garage of schuurtje. Houd bij het plaatsen van een groen dak wel rekening met de draagkracht. Een Sedumdak is de lichtste variant met ca. 80 kg/m² extra gewicht. Een soortenrijker dak met vaste planten weegt 80 – 120 kg / m² extra. Gespecialiseerde bedrijven leveren kant en klaar pakketten met planten en alle benodigde materialen. Ze kunnen het groene dak ook voor je aanleggen. De Stimuleringslening Duurzaam Thuis biedt de mogelijkheid een groen dak te financieren (www.heeze-leende.nl/stimuleringslening).

STAP 3 – Stimuleer de biodiversiteit
Elk jaar verdwijnen meerdere planten en diersoorten uit ons land. Particuliere tuinen kunnen we benutten om rijk en gevarieerd groen in de dorpskernen te creëren. Het biedt veel soorten insecten, vogels en andere dieren levenskansen. Bovendien komt de natuur zo dicht bij huis. En ook in een kleine tuin kun je veel doen om de biodiversiteit te stimuleren.

- Zorg voor veel bloeiende planten – dat kan bijna het hele jaar door.
- Kies soorten met een natuurlijke bloeiwijze.
- Plaats nestmogelijkheden voor vogels en vleermuizen.
- Zorg voor voldoende natuurlijk voedsel voor dieren. Plant bijvoorbeeld vogelbosjes aan met besdragende struiken en bomen.
- Bied in droge tijden water aan voor vogels en insecten en in de winter extra voedsel.

Heeze-Leende gaat duurzaam vooruit. Om fijn en prettig te kunnen blijven wonen, werken en leven in de gemeente Heeze-Leende is het belangrijk dat we nú samen in actie komen en duurzamere keuzes maken. Dat doen we voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna. Reist u mee?  

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug