Luister
Live
17 september 2022 - 09:00
Deel dit artikel:

Aftellen naar het vergeten plantseizoen

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

HEEZE-LEENDE - Het najaar is het ideale moment om te planten. Wist je dat? Maar waarom dan?

Een van de voordelen is het waterverbruik. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid steevast hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. In het najaar hoef je dus minder vaak en minder lang te lopen met de gieter, en zullen de planten minder snel uitdrogen.

Daarnaast kunnen de wortels van planten zich beter ontwikkelen. In het najaar is de bodem nog warm van de zomer, waardoor planten beter aarden. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

Bovendien is het grote voordeel dat de tuinbezitter al meteen in het vroege voorjaar kan genieten van al het groen dat ontluikt. Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan overigens het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Een mix van planten is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit.

Vandaar dat NL Vergroent ook in oktober 2022 het #Vergetenplantseizoen onder de aandacht brengt met verschillende evenementen, activiteiten en uiteraard tips! Kijk op www.vergetenplantseizoen(externe link).nl voor andere voordelen en hoe ook jij mee kunt doen.

Heeze-Leende gaat duurzaam vooruit. Om fijn en prettig te kunnen blijven wonen, werken en leven in de gemeente Heeze-Leende is het belangrijk dat we nú samen in actie komen en duurzamere keuzes maken. Dat doen we voor onszelf, onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna. Reis je mee?  

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug