Luister
muziek
22 februari 2023 - 19:00
Deel dit artikel:

Oproep vanuit het IVN!

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE-LEENDE - Het IVN start crowdfundingsactie voor amfibieëntunnels. IVN Heeze-Leende gaat in de maanden maart en april geld inzamelen om tunnels voor amfibieën onder de Somerenseweg te realiseren.

Wat is het geval?
Ieder voorjaar trekken veel kikkers, padden en salamanders deze weg over. Gemeente Heeze is een “hotspot” voor amfibieën in Nederland, met name voor de zeldzame heikikker. De amfibieën gaan van hun overwinteringsgebied bij de Lange Bleek naar de vennen op de Strabrechtse heide waar ze zich voortplanten. Niets of niemand kan ze tegenhouden, ook het aanstormende verkeer niet. Tot rampzalige gevolgen! Vele worden geplet onder de autobanden.

Om dat te voorkomen is een aantal vrijwilligers vele weken op pad om de amfibieën de weg over te helpen. Daarvoor worden schermen geplaatst waar de beestjes langs kruipen tot ze in emmers vallen die daarvoor ingegraven zijn. Vrijwilligers dragen de emmers vervolgens naar de overkant en laten de amfibieën weer vrij.

Dat overzetten is natuurlijk een heel karwei. Is er dan geen betere oplossing? Jawel, een permanente verbinding door middel van tunnels. Maar dat is heel kostbaar. Er zijn zeker 7 à 8 tunnels nodig en iedere tunnel kost 30.000 euro. Gemeente Heeze-Leende en provincie Noord-Brabant nemen enkele voor hun rekening, maar dit is niet voldoende. Daarom start IVN samen met Staatsbosbeheer en Brabants Landschap een geld inzamelingsactie om minimaal 1 tunnel te financieren. Hopelijk komt daarmee eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de amfibieën van de Somerenseweg.

Het IVN heeft voor dit doel een speciale rekening geopend: NL22 RABO 0338 5315 99 t.n.v. IVN afd. Heeze-Leende

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug