Luister
muziek
27 februari 2023 - 15:00
Deel dit artikel:

Ingangsdatum Omgevingswet doorgeschoven

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE-LEENDE - De ingangsdatum van de Omgevingswet is nogmaals doorgeschoven. De Omgevingswet-minister heeft aangekondigd de Omgevingswet op 1 januari 2024 in te willen laten gaan.

Wat is de omgevingswet?
Nederland kent heel veel wetten en regels op het gebied van de leefomgeving. Een ingewikkeld geheel waarin het lastig is om de weg te vinden. Daarom komt er een Omgevingswet: één wet die 26 wetten die gaan over wonen, mobiliteit, milieu, natuur en water bundelt en moderniseert. Bovendien krijgen gemeenten op een aantal onderdelen de bevoegdheid om onderwerpen zelf te regelen, zodat lokaal maatwerk geleverd kan worden. De Omgevingswet helpt om de besluitvorming over projecten in de leefomgeving sneller en beter plaats te laten vinden.

Wet om bouwkwaliteit en positie consument te verbeteren
Tegelijk met de Omgevingswet gaat ook de Wkb (Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen) stapsgewijs in. In eerste instantie voor eenvoudigere bouwwerken zoals het (ver)bouwen van eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden, later ook voor complexere bouwwerken. De wet is bedoeld om de bouwkwaliteit te verbeteren en ook de positie van de consument. Hiervoor komt er een andere manier van toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende (kwaliteits)eisen houden. Zo wordt onder andere de aansprakelijkheid van de aannemer verruimd en geldt er een informatieplicht richting de opdrachtgever.

Ben je aannemer of heb je bouwplannen? Informeer dan goed wat deze wet voor jou betekent. Om goed voorbereid te zijn op de WkB, is er geld beschikbaar om nu al ervaring op de doen (zie https://www.stichtingibk.nl/stipp/). Interesse in een WkB-proefproject? Bespreek dat dan met jouw contactpersoon bij de gemeente. Contactpersoon: Ron Lavrijsen mail: r.lavrijsen@heeze-leende.nl / 040 224 1400.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug