Luister
Live
8 september 2021 - 15:00
Deel dit artikel:

3000e lid voor glasvezel coöperatie HSLnet

LEENDE - HSLnet, de lokale coöperatie die verantwoordelijk is voor de aanleg van glasvezel in gemeente Heeze-Leende, heeft de mijlpaal bereikt van 3000 leden.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Wat startte als een initiatief in 2012 is ondertussen uitgegroeid tot de grootste vereniging van de gemeente met bijna de helft van alle huishoudens als lid. Om deze mijlpaal te vieren ontvangt het 3000e lid een iPad. 

3000e lid
Het behalen van het 3000e lid is een echte mijlpaal, en een beloning voor alle leden en vrijwilligers die HSLnet hebben geholpen te groeien. Ieder huishouden dat gebruik maakt van hun glasvezelaansluiting en een abonnement afsluit bij één van de providers die diensten leveren over het glasvezelnetwerk, wordt automatisch lid van de coöperatie. Voorzitter van de ledenraad Janus Scheepers: “Dat bijna de helft van alle huishoudens
binnen de complete gemeente lid is van deze coöperatie, is erg bijzonder. Door het grote aantal leden zijn er meer mogelijkheden tot het door ontwikkelen van het netwerk. Overigens zijn we de grens van 3000 leden ondertussen alweer ruimschoots gepasseerd want we blijven iedere week groeien, maar het blijft een mooi moment om te vieren.”

Rustig vaarwater na roerige start
In 2012 is coöperatie HSLnet opgericht vanuit de gemeente, met als doel het aanleggen van een glasvezelnetwerk dat ook buiten de kernen beschikbaar zou zijn voor de inwoners. Waar commerciële partijen vaak alleen de kernen aansluiten vanwege de financiële gevolgen, wilde HSLnet alle inwoners van Heeze-Leende toegang geven tot een glasvezelverbinding. Na een goed begin liep de coöperatie een deuk op door het faillissement van GlasHelder, één van de providers die vanaf het begin mee naar buiten trad met HSLnet. De jaren erna is er echter hard gewerkt en is het glasvezelnetwerk aangelegd in alle kernen. Later zijn de mogelijkheden onderzocht om ook het buitengebied aan te sluiten op glasvezel. De aanleg van het buitengebied is afgerond in 2020, waardoor nu ook het buitengebied grotendeels toegang heeft tot het netwerk van HSLnet. In 2017 heeft Veldhovens bedrijf Simac de exploitatie van het netwerk van HSLnet overgenomen en Mari van Os als directeur aangesteld voor het dagelijkse bestuur van de coöperatie. Alle belangrijke beslissingen worden echter nog steeds samen met de ledenraad genomen.

Meer keuzevrijheid
In 2019 zijn er drie nieuwe providers toegetreden tot het netwerk. “Met de komst van deze drie nieuwe providers, groeit de keuzevrijheid voor de leden en kan iedereen een abonnement kiezen dat het beste bij hen past”, aldus Mari van Os. “De komende jaren blijven we het netwerk door ontwikkelen zodat er nog meer keuzevrijheid komt voor onze leden, maar onderzoeken we ook de mogelijkheden van aanvullende diensten die geleverd kunnen worden over het netwerk. Zoals zorg op Afstand of andere sociale diensten die bijdragen aan het welbevinden van de inwoners van Heeze-Leende. Door het grote aantal leden kan de coöperatie dit soort investeringen doen, dat is erg mooi!”.

Verwelkoming 3000e lid
Om het bijzondere moment van het 3000e lid te vieren, heeft HSLnet een actie uitgeroepen in de zomermaanden waarbij het 3000e lid een iPad zou ontvangen. Donderdag 2 september was het zo ver en kreeg het 3000e lid, Marian Cardinaal-Litjens uit Leende de iPad uitgereikt in Dorpshuis de Schammert. Marian: “We zijn hartstikke blij met de gewonnen iPad, we wisten niet van de actie dus het was een enorme verrassing. We zijn overgestapt op glasvezel van HSLnet om de snelle en stabiele verbinding. We merkten vaak dat het internet traag was of haperde, vooral ’s avonds en in de weekenden. Met ons eigen bedrijf aan huis is dat iets wat we natuurlijk niet kunnen gebruiken. Nu hebben we een snelle verbinding, elk moment van de dag. ” Onder het toeziend oog van onder andere Janus Scheepers, Mari van Os, wethouder Pieter van der Stek en HSLnet vrijwilliger in Leende Toon Kees is de iPad uitgereikt en is deze mijlpaal gevierd met een glas champagne.  

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug