Luister
muziek
18 maart 2022 - 08:30
Deel dit artikel:

Internetveiligheid: wachtwoorden

HEEZE-LEENDE - Hoeveel wachtwoorden gebruik jij? Voor je online bankomgeving, je e-mail, je werkomgeving, social media accounts en natuurlijk de verschillende webshops waarbij je een account hebt zijn dit er samen al best een aantal. Vallen deze wachtwoorden in verkeerde handen dan kan dit grote gevolgen hebben, vooral wanneer het over bank- of privacygevoelige informatie gaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je inloggegevens en wachtwoorden veilig houdt? We geven je graag een aantal tips!

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

1. Gebruik een veilig wachtwoord.
Gebruik geen wachtwoord dat makkelijk te raden is, zoals Test123 of Welkom01. Ook namen van kinderen en huisdieren zijn niet altijd veilig wanneer deze makkelijk te raden zijn voor anderen.

Een veilig wachtwoord bestaat uit ten minste 12 tekens waarin je letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens afwisselt. Je kunt gebruik maken van speciale password generators die dit soort reeksen voor je genereren en waarbij je zelf de eisen van het wachtwoord kunt aangeven (hoeveelheid tekens, welke speciale tekens, hoeveel hoofdletters, ect). Op de website van Last Pass kun je een generator voor veilige wachtwoorden vinden.

2. Gebruik voor iedere website een ander wachtwoord.
Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Mocht een wachtwoord tijdens een datalek op straat komen te liggen, dan kunnen kwaadwillenden dit wachtwoord niet gebruiken voor andere websites.

3. Deel je wachtwoord nooit
Geef je wachtwoord nooit zomaar aan een vreemde. Wanneer je een wachtwoord wel wilt delen, doe dit dan ook niet zomaar via e-mail of een berichtje. Gebruik hier een speciale dienst voor, waarbij je een wachtwoord veilig kunt delen en waarmee je de toegang weer kan intrekken wanneer het niet meer nodig is.

4. Maak gebruik van twee-staps authenticatie
Sommige websites hebben de optie tot een twee-staps authenticatie, waarbij je een email, sms bericht of appje ontvangt met daarin een aanvullende code. Naast het gebruiken van je wachtwoord heb je dus ook een code nodig om in te loggen, wat het een stuk veiliger maakt.

Op steeds meer mobiele telefoons kun je ook inloggen door middel van een vingerafdruk of gezichtsscan. Ook dit draagt bij aan de veiligheid van jouw gegevens.

5. Gebruik een wachtwoordmanager
Het onthouden van al die ingewikkelde wachtwoorden is niet altijd even makkelijk. Maak daarom gebruik van een wachtwoordkluis. In deze digitale kluis bewaar je al je wachtwoorden, zodat je ze niet allemaal hoeft te onthouden. De kluis is op zijn beurt ook weer beveiligd met een wachtwoord, of kan worden ontgrendeld met een vingerafdruk of gezichtsscan. De meeste telefoons bieden hier een eigen service voor aan en ook binnen een browser als Google Chrome kun je wachtwoorden laten opslaan. Wil je er een aparte dienst voor gebruiken, kijk dan eens naar Last-pass, F-Secure Key, KeePass, 1Password, Dashlane of Keeper.

6. Wijzig je wachtwoord regelmatig
Door je wachtwoord regelmatig te wijzigen, verklein je de kans dat deze gehackt wordt.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug