Luister
muziek
30 juli 2022 - 12:00
Deel dit artikel:

Veilig internetten op vakantie

HEEZE-LEENDE - Op vakantie kunnen we tegenwoordig niet meer zonder internet. De route naar je bestemming volg je via Google Maps (handig met actuele filemeldingen en omleidingstips) en eenmaal aangekomen zoek je een leuk restaurantje van waaruit je een foto appt van je drankje naar het thuisfront. Super handig en leuk natuurlijk!

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Vaak kun je in je hotel of op de camping gebruik maken van een wifi-netwerk. Pas hier mee op! Een wifi-netwerk staat niet gelijk aan een veilige verbinding. Via een open wifi netwerk kun jij zelf gemakkelijk inloggen (een open netwerk heeft geen wachtwoord nodig om verbinding te maken) maar kan iedereen om je heen dit ook. Voor criminelen is het dan relatief gemakkelijk om gegevens te stelen van mensen die dit netwerk ook gebruiken. Ook als je wel een wachtwoord in moet voeren, is dat geen garantie dat het netwerk wel compleet veilig is, ook hier is het dus opletten geblazen! 

Tips om veilig internet te gebruiken op vakantie
- Zorg dat de website die je bezoekt een beveiligde verbinding heeft. Dat is te herkennen aan het bekende groene slotje in de adresbalk van je browser en de toevoeging van https aan het begin van de URL in plaats van http.
- Laat bij voorkeur geen gegevens achter op een website via een openbare wifi-verbinding.
- Gebruik een VPN-verbinding als je dit kunt.
- Wil je internetbankieren, je Digi-D gebruiken of andere gevoelige apps en websites gebruiken? Maak dan gebruik van je eigen mobiele databundel. Tegenwoordig kun je binnen Europa en een aantal andere landen hierbuiten je eigen databundel gebruiken zonder extra kosten. Vaak kun je ook gemakkelijk een extra databundel kopen bij je provider als deze niet voldoende is. Schakel het wifi netwerk tijdelijk uit om gebruik te maken van je mobiele dataverbinding.

Extra tips: sommige mobiele telefoon providers hanteren hoge(re) kosten wanneer je internetbundel al opgebruikt is en je toch data blijft gebruiken in het buitenland. Vooral de budget providers gebruiken dit om marge te maken. Zoek van tevoren uit wat de kosten zijn bij gebruik van internet buiten je bundel. Om data te besparen is het aan te raden uploadopties van bijvoorbeeld foto apps (zoals Google Foto's die automatisch foto's uploadt naar een cloud opslag) in te stellen op "alleen bij gebruik van wifi". 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug