Luister
muziek
10 mei 2023 - 11:00
Deel dit artikel:

HSLnet in gesprek met Henk Kerkers

HEEZE-LEENDE - Over een aantal maanden bestaat HSLnet 10 jaar, een echte mijlpaal waar we graag even bij stilstaan. We gaan dit later zeker vieren, maar we willen in de aanloop naar dit jubileum vast even in het verleden van HSLnet duiken en stilstaan bij hoe het allemaal begon. Dit keer blikken we terug met: Henk Kerkers.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

De naam HSLnet
Toen het idee om een eigen glasvezelnetwerk te starten was geboren, moest dit netwerk natuurlijk een eigen naam krijgen. De naam die werd voorgesteld was “Breedband Heeze-Leende”, maar dekte de lading niet helemaal, omdat ons netwerk natuurlijk ook in Leenderstrijp en Sterksel werd aangelegd. Er is toen een wedstrijd uitgeschreven om de naam voor dit netwerk te bedenken. De winnaar is uiteindelijk geworden Heeze, Sterksel, Leende Net – HSLnet.

De oprichting van HSLnet is begonnen met een initiatiefgroep en een idee. Toen dit idee steeds meer vorm kreeg en de plannen concreter werden, werd duidelijk dat HSLnet een coöperatie zou worden. Omdat Henk veel kennis heeft van coöperaties, werd hij gevraagd om deel te nemen aan deze groep en mee te helpen HSLnet succesvol te maken.

Om de nodige investeringen te kunnen doen, moest er een bepaald bedrag beschikbaar komen. Door een campagne te starten waarbij mensen alvast een abonnement af konden sluiten op diensten, een vraagbundelingstraject zoals dat heet, zou HSLnet gegarandeerd zijn van inkomsten en kon er een lening worden aangegaan voor de aanlegkosten. De aanleg van het netwerk kon doorgang vinden zodra 50% van de inwoners van de kernen mee zou doen en dus een abonnement af zou sluiten.

Henk: “We zijn gestart vanuit vertrouwen. De techniek was bij veel mensen nog onbekend en dat maakte het lastig om mensen mee te krijgen in ons idee. Door de tijd te nemen, uit te leggen wat glasvezel inhoudt en door lokale mensen in te zetten gaven we mensen het vertrouwen om mee te gaan in dit project. In iedere buurt of wijk hadden we een vertegenwoordiger die meehielp om alles uit te leggen aan zijn buurtgenoten en zo mensen kon enthousiasmeren om ook mee te doen. Vooral omdat we ook het buitengebied aan wilden sluiten en we voor een socialer model gingen dan de commerciële partijen, waren veel mensen positief. Door die insteek hebben we uiteindelijk de 50% deelname bereikt.”

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug