Luister
muziek
12 mei 2023 - 15:00
Deel dit artikel:

Hebben hackers jouw e-mailadres in handen?

HEEZE-LEENDE - Regelmatig worden websites en apps gehackt, waarbij grote hoeveelheden informatie buit worden gemaakt. Deze informatie kan bestaan uit gebruikersnamen, emailadressen en zelfs wachtwoorden. De complete bestanden met gebruikersgegevens worden verhandeld op online marktplaatsen voor hackers, zoals op de criminele handelsmarktplaats Genesis die vorige maand door Europol en de FBI offline is gehaald.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Wat gebeurt er als je e-mailadres is gevonden in een datalek?
Wanneer een website of dienst die jij gebruikt wordt gehackt en jouw e-mailadres is in de handen gevallen van hackers, dan kunnen zij deze gegevens gebruiken om te proberen in te loggen op andere, mogelijk voor jou hele belangrijke, websites. Een manier om dit te voorkomen is door voor iedere website of app een ander wachtwoord te gebruiken. Zo loop je minder risico wanneer jouw e-mailadres en wachtwoord in verkeerde handen valt.

Hoe weet ik of mijn e-mailadres voorkomt in een lek?
Er zijn verschillende websites die je helpen te bepalen of jouw e-mailadres ergens in een datalek is opgedoken.
Eén daarvan is deze website van de politie: https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html#check
Daarnaast kun je je e-mailadres ook hier laten checken: https://haveibeenpwned.com/

Krijg je de melding dat jouw e-mailadres is gevonden in een hack? Verander dan je wachtwoord bij de betreffende service en zorg ervoor dat je hetzelfde wachtwoord nergens anders gebruikt. Wanneer je, zoals hierboven geschreven, voor iedere dienst een ander veilig wachtwoord gebruikt kost het je weinig moeite een wachtwoord aan te passen. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug