HEEZE-LEENDE - Rondom het 10-jarig jubileum van HSLnet spreken we verschillende mensen die iets hebben betekend bij de oprichting van HSLnet en de eerste jaren daarna. We hebben al uitgebreid stilgestaan bij het oprichten van de coöperatie en alles wat daaraan voorafging. Vandaag spreken we Ed Heuts (oud directeur van HSLnet) en Harry Roumen (oud voorzitter Raad van beheer van HSLnet) over hun tijd in de beginjaren van HSLnet en richting de overname van het netwerk door Simac.
Het faillissement van provider Glashelder was een flinke domper op het succes van HSLnet in de startfase. De contracten die bewoners hadden afgesloten tijdens de vraagbundelingsperiode, waren afgesloten met Glashelder en niet met HSLnet. Harry: “Al deze leden waren we juridisch gezien dus kwijt. Niet alleen was het vervelend dat al deze mensen een nieuw contract moesten afsluiten bij een nog nieuw te vinden partij, het heeft ook veel negatieve invloed gehad op het vertrouwen in HSLnet. Toen we dus eenmaal nieuwe providers hadden gevonden in Plinq en TriNed wilde ook lang niet iedereen weer opnieuw een abonnement afsluiten.”
Ed: “Tijdens de vraagbundeling was er voldoende interesse in een glasvezelaansluiting en hadden we voldoende contracten afgesloten om een lening af te sluiten voor de aanleg van het netwerk. Provider Glashelder viel pas om toen we al aan het aanleggen waren en de kosten dus al werden gemaakt. Er stond nu alleen niet voldoende omzet meer tegenover, wat HSLnet in een lastige financiële positie bracht. Want niet alleen de cijfers bleven achter, ook de obligatiehouders zouden niet meer de 7% rendement kunnen behalen die hen eerder was beloofd en was voorgerekend.”
Er dreigde een faillissement voor de coöperatie en er werd gekeken naar mogelijkheden om dit af te wenden. Een eerste keuze was om het buitengebied niet direct maar pas later aan te sluiten, zodat de kosten van de aanleg minder hoog zouden zijn. Het aansluiten van het buitengebied was en bleef echter wel een harde eis van alle mensen binnen HSLnet. Harry was hard op zoek naar andere manier om HSLnet te financieren: “We hebben opnieuw gesproken met commerciële partijen om het netwerk over te nemen, maar omdat dan het buitengebied alsnog niet zou worden aangesloten hebben we dit niet gedaan. Vanuit mijn werk bij de TU/e had ik contact met Eric van Schagen, directeur van Simac. Hij vond het idee achter HSLnet en de coöperatie een mooi project en vond het zonde als dit verloren zou gaan. Uiteindelijk is net op het nippertje de overeenkomst met Simac rondgekomen en heeft Simac de financiering achter HSLnet overgenomen begin 2017.”
Maar ook de overname van het netwerk door Simac was niet zomaar gedaan, alle 140 obligatiehouders moesten ook akkoord gaan met dit voorstel. “En dat terwijl hun beloofde rendement flink naar beneden werd bijgesteld. Het was dus spannend of zij allemaal akkoord zouden gaan met deze nieuwe voorwaarden. Gelukkig ging iedereen akkoord en konden we een nieuwe start maken. Voor Eric zijn de obligatiehouders van HSLnet erg belangrijk.”
Op de vraag of zij nog een leuke anekdote hadden over hun tijd bij HSLnet zei Ed: “Vlak na de overname van HSLnet zijn er een aantal contracten van Glashelder overgenomen door Canal Digital, de bekende schotelpartij die ook diensten wilde gaan leveren over glasvezel. Zij waren hier echter technisch nog helemaal niet klaar voor en wisten zelf intern niet eens dat de diensten die een monteur kwam installeren via glasvezel zouden lopen. Zo zijn er diverse keren monteurs op bezoek gekomen bij mensen met een schotel en de opdracht om deze te installeren!” Korte tijd later zijn deze abonnementen overgegaan naar VAIBR, die gelukkig wel diensten kon leveren via glasvezel.”
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android