Luister
muziek
6 november 2023 - 13:00
Deel dit artikel:

In gesprek met Janus Scheepers "Het kernwoord van HSLnet is 'samen'

HEEZE-LEENDE - Vanwege het jubileumjaar van HSLnet gaan we iedere maand in gesprek met een persoon die veel voor HSLnet heeft betekent of dit nog steeds doet. Dit keer spreken we met Janus Scheepers, voorzitter van de Raad van Commissarissen en van de ledenraad van HSLnet. Janus vertelt graag over hoe hij bij HSLnet betrokken is geraakt en hoe hij de toekomst van HSLnet ziet.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Toen eenmaal was besloten dat HSLnet een coöperatie zou worden, is er eerst gestart met de vraagbundeling. Door middel van een vooraanmelding konden mensen aangeven een aansluiting op glasvezel te willen hebben en een abonnement af te willen sluiten voor diensten. Toen de vraagbundeling op het einde liep en de daadwerkelijke aanleg van het netwerk georganiseerd moest worden, werd de coöperatie pas echt opgestart. Janus: “Ik had veel ervaring met het opzetten en runnen van een coöperatie en werd daarom bij deze groep betrokken. Er zat veel enthousiasme en idealisme bij alle betrokkenen, maar het opstarten van een coöperatie vraagt ook om zakelijk en financieel inzicht, iets dat wij als groep konden toevoegen. In de beginperiode moest er worden nagedacht over eigendom en juridische zaken, maar ook de financiën en leningen moesten worden geregeld en natuurlijk de overeenkomsten met de aannemers die het netwerk zouden gaan aanleggen. Een ideaal is mooi, maar het ideaal moest toen worden vertaald naar een echt bedrijf”.

In de beginperiode van HSLnet is altijd beloofd dat alle kernen inclusief het buitengebied onder dezelfde omstandigheden zouden worden aangesloten. Dit bleef een speerpunt, tot provider Glashelder failliet ging en een groot deel van de aanmeldingscontracten verloren gingen. Mensen moesten opnieuw een abonnement afsluiten en een flink deel had hierdoor het vertrouwen verloren en wilde niet opnieuw ja zeggen tegen glasvezel. “Onze financiële berekeningen zijn uitgegaan van het aantal aanmeldingen dat we hadden tijdens de vraagbundeling. Toen daar een deel van wegviel, werd het financiële plaatje ineens anders. Wat we hadden beloofd konden we helaas niet direct meer waarmaken. De kernen Leenderstrijp en Sterksel werden nog wel aangelegd, terwijl deze kernen relatief meer geld kostten dan de grotere dorpskernen en minder opbrachten. Dit alles bracht HSLnet in financiële problemen.”

Binnen de coöperatie bleef het idee dat zo veel mogelijk woningen, dus ook het buitengebied, aangesloten moesten worden onder dezelfde condities van de kernen bestaan. Daarom is Janus ook toen betrokken gebleven: “Ik geloof in het idee en de doelstelling van HSLnet en ik wilde me hard maken om hier toch voor te blijven vechten. Gelukkig hebben we een tijd geleden het buitengebied toch aan kunnen sluiten. Ook nu weer samen met de inwoners, want doordat de bewoners van het buitengebied een deel van de kosten hebben voorgefinancierd in de vorm van een eenmalige of maandelijkse betaling, konden we ook daar gaan aanleggen. De rest van de kosten konden worden betaald vanuit een gezonde exploitatie en financiering. Ook de overname door Simac heeft gezorgd voor de nodige financiële stabiliteit. De ledenraad heeft ondertussen een voorstel aangenomen waarmee deze voorfinanciering gefaseerd wordt terugbetaald aan die abonnees , waardoor over een aantal jaren iedereen dezelfde kosten heeft voor hun aansluiting, buitengebied of kern.”

Janus kijkt ook graag vooruit naar de toekomst van HSLnet: “We hebben gekozen voor kwaliteit bij de aanleg: iedere woning heeft een aansluiting en percelen die tijdens de aanleg al een woonbestemming hadden kregen alvast een rolletje op de erfgrens zodat deze later alsnog aangesloten kon worden. Ook heeft iedere woning twee vezels, waardoor in de toekomst ook andere diensten via glasvezel kunnen worden aangeboden. We zijn trots op het netwerk dat er nu ligt en alle mensen die erbij betrokken zijn en zijn geweest. Het kernwoord van HSLnet is “samen”. Als gemeenschap hebben we HSLnet echt samen opgebouwd en het netwerk gerealiseerd. Dat is ook de reden dat onze samenwerking met Simac zo goed loopt, Simac heeft met Eric van Schagen “samen dienstbaar zijn voor de gemeenschap” ook hoog in het vaandel staan.”

“Voor de toekomst wil ik HSLnet financieel sterk houden en verder uitbouwen. Zodat we op den duur zelfstandig als coöperatie verder kunnen en de opbrengsten van onze coöperatie weer kunnen worden ingezet voor de gemeenschap. Ook wil ik graag iedereen bedanken die op enig moment aan HSLnet heeft meegeholpen, ook de mensen die niet langer actief zijn. Dankzij jullie zijn we zo ver gekomen. Ik hoop dat we in een volgende fase nog verder samen kunnen optrekken en HSLnet zo verder kunnen laten groeien.” 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug