Luister
muziek
10 november 2023 - 14:30
Deel dit artikel:

Wat gebeurt er met jouw accounts na je overlijden? Digitaal nalatenschap

HEEZE-LEENDE - Wanneer er iemand in je omgeving overlijdt, heeft dat natuurlijk een enorme impact op jouw leven. Ben je directe familie, dan zul je daarnaast ook te maken krijgen met het regelen van een begrafenis, het afhandelen van de erfenis en andere administratieve zaken. Tegenwoordig is het opzeggen van abonnementen en bankrekeningen pas het begin, want we hebben daarnaast allemaal een groeiend aantal accounts op internet.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Wat wil je bijvoorbeeld dat er met jouw social media accounts gebeurt na jouw overlijden? Facebook heeft tegenwoordig een "in memoriam" functie op je profiel, waardoor jouw account nog wel bekeken kan blijven worden maar waarbij het wel duidelijk is dat je bent overleden. Maar dit is lang niet overal zo. Ben jij degene die een account van een dierbare moet verwijderen? Denk er dan ook over na hoe je dit wilt doen. Wellicht wil je eerst de foto's en video's downloaden om te bewaren voor je de pagina verwijdert.

Naast social media accounts zijn er nog vele andere plekken waar je digitaal te vinden kunt zijn: een abonnement bij een muziekdienst, streaming diensten, een cloud-opslag account (of meerdere) en accounts bij diverse webshops en websites. En vergeet niet de diverse emailaccounts die actief zijn onder jouw naam. 

Om je nabestaanden het hierin makkelijker te maken, is het handig om een digitaal nalatenschapsdocument samen te stellen. In dit document kun je een overzicht maken van alle accounts die jij hebt online (ook handig voor jezelf om eens op een rijtje te zetten!), wat hier de gegevens van zijn en wat je wilt dat hiermee gebeurt na jouw overlijden.

DELA schreef hier een mooi artikel over en ontwikkelde een checklist die je kunt downloaden en invullen. Goed om eens te lezen en in te vullen. Zo help je je nabestaanden en heb je ook direct voor jezelf een overzicht met al je accounts en wachtwoorden.

De checklist kun je hier lezen: (beweeg je muis over de link om deze te zien) De checklist vind je hier.

Een aantal statistieken die DELA deelt in de checklist:
- 50% van de Nederlanders wil na overlijden niet meer gevonden worden op social media.
- 70% van de Nederlanders heeft zijn digitale nalatenschap niet vastgelegd.
- 25% van de Nederlanders noteert wacht- woorden op een briefje en verstopt deze.
- 46% van de Nederlanders zegt wachtwoorden te onthouden.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug