Luister
muziek
30 november 2023 - 15:00
Deel dit artikel:

HSLnet in gesprek met Mari van Os

HEEZE-LEENDE - “De plannen liggen klaar om de kosten voor de aanleg in het buitengebied terug te betalen aan de bewoners”

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

In het kader van het 10-jarig bestaan van HSLnet spreken we met een aantal personen die de afgelopen 10 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld binnen HSLnet en de oprichting van de coöperatie. Dit keer spreken we met Mari van Os, directeur van HSLnet sinds de overname door Simac in 2017.

Mari was al werkzaam bij Simac toen Eric van Schagen hem vroeg om deel te nemen aan de gesprekken tussen Simac, HSLnet en gemeente Heeze-Leende rondom de overname van het netwerk. Mari: “Het bestuur van HSLnet lag daarvoor bij de gemeente, maar de toenmalige medewerkers van de gemeente konden na de overname hun rol niet meer blijven vervullen. Eric is toen op zoek gegaan naar een bestuurder vanuit Simac en heeft zo mij gevraagd voor deze positie.”

“Vanaf het begin na de overname waren er een paar doelstellingen: de interne structuur verbeteren en natuurlijk was de financiële positie veranderd door de herfinanciering. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de kwaliteit van het netwerk. In het begin kon ik dit werk naast mijn bestaande functie binnen Simac oppakken, maar al snel kwam de vraag voor het aanleggen van het buitengebied en toen werd het fulltime.”

Het aansluiten van het buitengebied was een belofte die nog stond vanuit de vraagbundelingsperiode. Zowel de gemeente als Simac vonden het belangrijk om deze belofte alsnog waar te maken, ook al was dit financieel een uitdaging. “De gemeente vroeg ons tijdens de overname al om alsnog het buitengebied aan te sluiten op glasvezel. Dit was een doel dat wij ook al sinds de start voor ogen hadden en dus zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheden om dit te realiseren. Geld lenen voor de aanleg was op dat moment duur en de financiële positie van HSLnet was lastig. In een samenwerking met de gemeente is er een lening gekomen met gunstige voorwaarden waarbij Simac garant staat. Hierdoor hadden we de ruimte om ook het buitengebied aan te leggen. De inwoners van deze gebieden hebben ook geholpen met de financiering: doordat zij een eigen bijdrage hebben gedaan voor de aansluitkosten konden we de financiering rond krijgen. Op dit moment liggen de plannen klaar om ook deze kosten weer terug te betalen aan de bewoners, zodat uiteindelijk iedereen onder dezelfde voorwaarden een aansluiting heeft.”

Over de huidige invulling van het eigenaarschap van HSLnet legt Mari uit: “HSLnet bestaat uit een coöperatie en een stichting. Het juridische eigendom van het glasvezelnetwerk ligt bij de stichting. De coöperatie heeft vervolgens het exploitatierecht en daarmee de winsten en verliezen. Simac staat op dit moment garant voor de financiering, waarbij is afgesproken dat verliezen worden opgevangen door Simac, maar winsten naar de coöperatie gaan. Gelukkig is HSLnet de laatste jaren financieel in een veel betere positie gekomen, waardoor er geen redenen zijn om over verliezen na te denken. Op dit moment lossen we maandelijks veel van de leningen af, maar over een aantal jaar zijn deze leningen afgelost en kan de coöperatie op eigen benen staan. Hiermee kan het de gemeenschap heel veel goeds brengen: het geld wat dan beschikbaar komt kan dan worden ingezet voor allerlei doelen binnen de gemeenschap. Ik hoop dan ook dat wanneer Simac zich terugtrekt uit de coöperatie, deze zelfstandig blijft bestaan. Alleen zo kan HSLnet voor de gemeenschap gaan werken en zal al het harde werk van de afgelopen jaren worden beloond!”

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug