Luister
Live
9 februari 2021 - 06:50
Deel dit artikel:

Mooie stap voor Heezerse Senn Martens (11) binnen de jeugd van PSV

HEEZE - Een glimlach van oor tot oor: Trots en blijdschap overheersen bij de 11-jarige Senn Martens uit Heeze. Hij kreeg in de ochtend van zaterdag 30 januari te horen dat hij volgend voetbalseizoen overgeheveld wordt naar het o13-team van PSV en daarmee beloond wordt voor het harde werk dat hij de afgelopen 3 jaar heeft geleverd. Of hij nerveus was? ‘Ik had het wel verwacht omdat mijn trainers over het algemeen positief zijn, maar het bleef natuurlijk spannend’, aldus Senn.

heeze-leende24 / Lennard Vader • Beeld - HBL Fotografie

Sinds hij op 8-jarige leeftijd gescout werd door PSV heeft Senn een traject gevolgd waar veel jonge voetballers bij afvielen. Waarom de groep 8-leerling van basisschool de Merlebos wel wordt gekozen boven de anderen is volgens hem vrij logisch: ‘Omdat ik beter ben.’ Hij wordt met name geprezen door zijn explosiviteit, snelheid, en dribbels. Maar, zoals hij zelf mooi verwoordt, komt er meer bij kijken dan enkel het voetballende gedeelte; Je koppie erbij houden, leren van fouten en het gedisciplineerd blijven zijn van onderschatte waarde voor de ontwikkeling van een jonge voetballer. Ook dat zit behoorlijk snor bij Senn, die hier ondanks zijn leeftijd heel volwassen en toegewijd mee bezig is.

Na een lange tijd als rechtsachter gespeeld te hebben wordt Senn nu ook op de linksbuiten-positie gezet, te danken aan zijn eerdergenoemde kwaliteiten als dribbelaar en zijn loopvermogen. Waar hij zich in een interview van bijna anderhalf jaar geleden vergeleek met rechtsachter Hector Bellerin, kijkt hij nu liever naar de acties van vleugelspelers als Sancho, Mbappe en zijn lievelingsspeler Messi. Zijn eigen acties gaan volgens hem gevoelsmatig, een inzicht wat met de jaren gegroeid is. Senn omschrijft ‘Het fysieke’ als grootste verschil dat hij door deze jaren heen heeft gemerkt: ‘Je moet nu echt een tandje bijzetten omdat het spel steeds ‘harder’ wordt.’ Senn is niet heel groot van stuk, maar wie niet sterk is moet slim zijn: ‘Vaak ben ik er al tussendoor geglipt voordat tegenstander me aan kan pakken’, lacht hij. De overstap van zijn huidige niveau (o12) naar het o13-team zal met name wennen zijn omdat er dan op groot veld gespeelt zal worden. Positionering zal dan belangrijker worden, iets waar PSV enorm in ondersteunt, zo vertelt Senn.

Sowieso is de ondersteuning vanuit PSV heel fijn, zo zou de Eindhovense club voedingsworkshops geven aan ouders en ‘voetbalhuiswerk’ aan de spelers. Ook school werkt goed mee, en als hij volgend jaar op de middelbare school begint, het Sint-Joriscollege, zal deze ondersteuning extra goed en gericht op topsport worden aangeboden, iets waar Senn naar uitkijkt. Voetballen bij PSV is niet alleen maar hard werken, zoals menig mens doet vermoeden: ‘Dezelfde passie kunnen delen met jongens die echt je vrienden worden, plus de sociale ontwikkeling en ervaringen die je op jonge leeftijd al meekrijgt maakt het heel bijzonder en gemakkelijker’, vertellen de ouders van Senn. Senn vult hierbij aan dat de trainingen leuk en aangeboden worden door de variatie in oefeningen.

Waar hij over 5 jaar staat? Senn blijft nuchter en bescheiden: ‘Ik focus me op dit moment op dit seizoen. Nu gaat het heel goed en ik hoop hier nog lang te spelen, maar je weet maar nooit wat er later gebeuren kan. Ik blijf er hard voor werken en er plezier in blijven hebben, want dat is het allerbelangrijkste!’ Met diezelfde positieve energie springt hij in de auto richting PSV’s trainingscomplex ‘de Herdgang’ om weer volle bak te geven tijdens zijn training. Wij wensen hem in ieder gevel veel succes!

Wil je op de hoogte blijven of meer zien van Senn, volg hem dan op Instagram @sennmartens

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug