Luister
muziek
26 november 2022 - 07:00
Deel dit artikel:

Heezenaar Bert Tuyt wint het open Nederlands Kampioenschap computerdammen 2022

HEEZE - Vanwege de Coronapandemie had de editie van 2020 en 2021 niet plaatsgevonden. Maar uiteindelijk was het zondag 20 November 2022 weer zover. In totaal tien computerdammers kwamen dit keer bijeen in Zundert en waren te gast in “Het wapen van Zundert”.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Waarschijnlijk is niet iedereen bekend met “computerdammen”, dus hierbij een korte uitleg: Bij computerdammen spelen computerprogramma’s tegen elkaar. De computerprogramma’s zijn gemaakt door mensen, waarvan Bert Tuyt er een is. In dit toernooi speelde iedere computer tegen negen verschillende andere computers. De computer die de meeste punten behaalt, is de winnaar van het toernooi. Hierbij krijg je bij een overwinning twee punten, en bij een remise één.

Een bekende computerdammer (tenminste bekend bij “ingewijden”) is Bert Tuyt uit Heeze. Op jonge leeftijd had hij al fascinatie voor computers en rond zijn zestiende is hij als een van de eersten in de wereld met deze hobby (computerdammen) begonnen. Zijn programma heet Damage, wat een samenvoeging is van “dam” en “age”, waarbij “age” een verwijzing is naar zijn leeftijd en de tijd dat hij al hiermee bezig is.

Damage behoord al jaren tot de wereldtop, was al meerdere keren kampioen (waaronder wereldkampioen), en Bert is nog steeds fanatiek bezig om verbeteringen te bedenken en in zijn programma in te voeren. Dat hij nu met pensioen is, helpt hierbij enorm.

Wat Damage uniek maakt is de evaluatiefunctie. Deze “functie” bepaald of een stelling goed of slecht is, en grootmeesters zijn hier na vele jaren training erg goed in. Maar voor een computer is dit minder gemakkelijk.

Bij Damage wordt de evaluatie van een damstelling uitgevoerd door een neuraal netwerk (met iets meer als driehonderd “neuronen”). Dit netwerk heeft zichzelf getraind in het herkennen van stelling kenmerken door het bestuderen van rond de twee miljoen dampartijen. Het voordeel is dat het neuraal netwerk vrij goed is, het nadeel je weet totaal niet meer waarom hij/zij tot een keuze komt. Iets dat we om ons heen steeds vaker zien met intelligente algoritmen.

Hoewel Damage de eerste was met deze aanpak, hebben een aantal andere programma’s deze weg ook behandeld. Zo waren op het afgelopen toernooi drie programma’s te begroeten die ook gebruik maakten van een neuraal netwerk.

Bij ingang van de laatste ronde stond Damage nog gelijk met een ander programma. Omdat Damage wist te winnen en deze concurrent slechts tot remise kwam, was Damage de nieuwe Nederlands kampioen computerdammen van 2022. Een bekende uitspraak is, aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog moeilijker. Dus Bert gaat er alles aan doen om de trofee ook in 2023 weer naar Heeze te brengen.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug