Luister
Live
22 maart 2018 - 02:07
Deel dit artikel:

LOKAAL Heeze-Leende grootste partij geworden (video)

HEEZE-LEENDE - Het was woensdag een enerverende dag die uitmondde in een spannende avond voor alle politieke partijen in de gemeente Heeze-Leende. Na maanden van campagne voeren werd de verkiezingsuitslag woensdagavond langzaam bekend. De uitslagen van de tien stembureaus kwamen allemaal binnen een uur van elkaar binnen zodat de uitslag al snel duidelijk werd. HeezeLeende24 deed verslag via een LIVE blog die door vele honderden mensen is gevolgd om hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

heeze-leende24

LOKAAL Heeze-Leende is de grote winnaar en wist 1702 stemmen binnen te halen, 203 meer dan in 2014, waarmee ze het CDA nipt achter zich lieten met 1652 stemmen. Het CDA verloor welliswaar 170 stemmen maar behoud de vier raadszetels die het nu ook heeft. Ook de VVD behoud de drie raadszetels al verloor de partij flink. Zij gingen van 1452 stemmen in 2014 naar 1090 stemmen nu maar behouden de drie zetels in de gemeenteraad.

Andere winnende partijen waren duidelijk Algemeen belang Heeze-Leende en PvOJ-GroenLinks die beiden met twee zetels in de gemeenteraad komen. D66 en de PvdA zijn de verliezers die allebei een zetel inleveren alsmede De Lokale Liberale Partij. Geert Verzijden neemt na zestien jaar afscheid van de lokale politiek.

Lijsttrekker Nico van der Palen geeft aan dat de gesprekken voor een coalitie snel zullen volgen en noemt donderdag al als optie voor de eerste gesprekken. Er werd nog terug gekeken op het verleden toen CDA, VVD en LOKAAL Heeze-Leende een coalitie vormden en Mathieu Moons werd weggestuurd al wilde Van der Palen er niet te ver op ingaan en lieten CDA en VVD weten dat er nieuwe mensen op de lijsten staan. De kaarten zijn nu anders geschud. Ook het vertrek van Jan de Bruijn bij de lokale VVD destijds hoeft geen obstakel te zijn voor een eventuele samenwerking in de nieuwe coalitie volgens huidig wethouder Frans Cuijpers (VVD). LOKAAL Heeze-Leende geeft aan dat ze met alle partijen in gesprek zullen gaan en niemand uitsluiten bij de vorming van een nieuwe coalitie.

De voorlopige uitslagen zijn:
Opkomstpercentage: 59.2%

Aantal zetels per partij:
Lokaal Heeze-Leende: 4
CDA: 4
VVD: 3
Partij voor Oud en Jong-GroenLinks: 2
Algemeen Belang Heeze-Leende: 2 
Democraten 66: 1
Partij van de Arbeid: 1
De Lokale Liberale Partij: 0

Algemene cijfers
·         Aantal kiesgerechtigden: 12943
·         Aantal geldig uitgebrachte stemmen: 7584
·         Aantal ongeldige stemmen: 27
·         Aantal te verdelen zetels: 17
·         Kiesdeler: 445 13/17

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug