Luister
Live
2 april 2018 - 12:21
Deel dit artikel:

Winnaars verkiezingen trekken aan het kortste eind

HEEZE-LEENDE - Lokaal Heeze-Leende heeft de meeste stemmen behaald en nam dus het voortouw in de coalitiebesprekingen. Dat aanvankelijk met alle partijen gesproken werd is zeker positief. Wij kregen zodoende de gelegenheid een eigen wethouderskandidaat voor te stellen: een ervaren GroenLinkspoliticus die van grote waarde voor onze gemeente had kunnen zijn, vooral op het gebied van financiën, energietransitie, duurzaamheid en klimaat. Dat het CDA met 4 zetels vooraan in de rij stond bij de coalitievorming was logisch. Helaas kozen LHL en het CDA ervoor om twee verliezers te belonen met ieder een wethouderspost: PvdA en D66. Beide gingen van 2 naar 1 zetel. Hoe de wethoudersposten onderling verdeeld zullen worden, is nog niet bekend. Dat zowel Pieter van der Stek (D66) als Toon Bosmans (PvdA) bekende gezichten zijn voor LHL, leek belangrijker dan dat het college een afspiegeling zou zijn van de verkiezingsuitslag. Immers, PvOJ - GroenLinks en ABHL waren duidelijke winnaars.

heeze-leende24

Onze kiezers zullen dit met recht teleurstellend noemen: de verliezers zijn beloond. De flinke groei van circa 405 naar 1035 stemmen voor PvOJ-GroenLinks leverde ons 2 zetels op. Dit plus de verdubbelde zetels voor ABHL laat zien dat de kiezer behoefte heeft aan vernieuwing en een progressiever beleid. De politiek kiest helaas voor een behoudende koers. Een zogenaamde zakencoalitie zou een goede mogelijkheid zijn geweest om vernieuwing te brengen. Dit besturen op basis van een raadsbreed akkoord op hoofdlijnen met sterke bestuurders (soms uit andere gemeenten) op de wethoudersposten, daar lijken we in Heeze-Leende nog niet aan toe te zijn.

PvOJ – GroenLinks is zeer teleurgesteld in de wijze waarop deze coalitie tot stand is gekomen. Ze neemt aan dat de keuzes die gemaakt zijn in de coalitieonderhandelingen worden toegelicht in de eerstvolgende raadsvergadering, zodat de deuk in het onderling vertrouwen hersteld kan worden en we in goede sfeer samen aan de slag kunnen gaan voor onze gemeente. Want de kiezer verwacht niets minder dan dat van ons. Wij hebben er sowieso zin in. U hoort nog van ons!

de Partij Voor Oud en Jong - GroenLinks

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug