Luister
Live
3 november 2019 - 11:13
Deel dit artikel:

ABHL voorziet miljoenentekort voor Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Tekorten Heeze-Leende stapelen op tot vier miljoen euro. Deze uitspraak doet fractievoorzitter Harrie Scheepers van Algemeen belang Heeze-Leende.

heeze-leende24

Maandag 4 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2020 t/m 2023. In ieder jaar van deze begroting schrijft de gemeente rode cijfers. 2016 was het laatste jaar met zwarte cijfers. Dit worden daarom zeven jaren achter elkaar dat Heeze-Leende een negatief exploitatieresultaat heeft. Dit telt in totaal op tot een bedrag van vier miljoen euro. Het eigen vermogen van de gemeente neemt per saldo af met dit tekort. Er worden hiermee kosten van lopende consumptieve uitgaven op een toekomstige generatie inwoners afgewenteld. Vanwege dit argument zijn structureel negatieve exploitatieresultaten bij gemeenten ongewenst.

Naast deze consumptieve uitgaven heeft de gemeente Heeze-Leende een investeringsprogramma voor de komende vier jaren dat ruim twee keer hoger ligt dan dat passend is voor een gemeente met onze omvang. Nadat deze projecten gerealiseerd zijn komen de rente en aflossing (kapitaallasten) hiervan ook ten laste van het exploitatieresultaat.

Dit hoge investeringsniveau werkt niet het achterstallig onderhoud weg. Veel wegen in de gemeente zijn in de jaren 60 en 70 aangelegd. Deze wegen komen aan het einde van hun levensduur. In periode 2020-2030 is een piek te verwachten bij de vervangingskosten van de wegverhardingen. Er is in de begroting geen budget vrijgemaakt voor deze piek aan vervangingsinvesteringen.

De gemeente heeft een spaarpot om de centrale as te realiseren. De spaarpot zou moeten groeien. In werkelijkheid neemt de spaarpot in vier jaar af met in totaal drie ton. De oplossing voor de verkeersproblematiek komt daarmee verder uit het zicht.

Voor een gemeente zijn er enkele mogelijkheden om uit die negatieve spiraal te komen. Je kunt bezuinigen, je kunt de belastingen verhogen of je kunt gaan fuseren met een andere gemeente. Omdat Heeze-Leende deze raadsperiode startte met geringe schuld kan dit een aantal jaren volgehouden worden. Daarna zal Heeze-Leende verplicht worden orde op zaken te stellen. Wie dan de pineut worden van rigoureuze bezuinigingen zal dan blijken.

Harrie Scheepers, fractievoorzitter Algemeen belang Heeze-Leende (AbHL)

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug