Luister
muziek
28 april 2022 - 18:14
Deel dit artikel:

Raadsbreed of toch niet? 'Coalitie' LHL, ABHL en VVD in Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - De gemeenteraadsverkiezingen van 17 maart hadden een verrassende uitslag. Uitgangspunt was een raadsbreed akkoord, gedragen door de gemeenschap, open, eerlijk en transparant. De grootste partij, LOKAAL Heeze-Leende stelde een formateur aan in de persoon van Toon Snoeijen, de lijsttrekker van de partij hetgeen opmerkelijk is omdat normaliter een niet politiek gekleurd persoon wordt benoemd tot formateur.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Opvallend is ook dat niet de drie grootste partijen een wethouder leveren zoals eerder was afgesproken en wat ook het meeste recht zou doen aan de verkiezingsuitslag, maar al vooraf bepaald lijkt wie dit zijn geworden. Jan de Bruijn (LHL), Maaike van Breugel (ABHL) en Robert Groenewoud ( VVD) worden de komende vier jaar wethouder dus de keuze voor deze drie wethouders is niet op een vergelijk van persoonlijke kwaliteiten te beargumenteren.

Twee wethouders uit Heeze en één uit Sterksel. Geen wethouder uit Leende dus waarmee Frank de Win het veld moet ruimen. Deze nieuwe 'coalitie' is een advies aan de gemeenteraad dat als leidend moet worden beschouwd volgens de formateur. Andere wethouderskandidaten zijn niet op gesprek geweest bij Snoeijen dus de keuze voor deze drie wethouders is niet op feiten te beargumenteren. Enkele weken na de verkiezingen hintte Snoeijen nog op vier deeltijdwethouders maar stapt de formateur dus vanaf. Donderdagavond is er een overleg met de gemeenteraad waar naar alle waarschijnlijkheid de benoeming van deze drie wethouders medegedeeld zal worden. LHL, ABHL en VVD zijn goed voor 9 van de 17 zetels, een krappe meerderheid. Gaat het hier om een raadsbreed akkoord of om achterkamertjespolitiek?

Na een kort belrondje blijkt de informatie te kloppen. Inge Maas (CDA) wilde niet reageren op het nieuws. "We hebben vanavond eerst een overleg en tot die tijd is er afgesproken niets naar buiten te brengen en daar houd ik me aan." Frans Maas (PvOJ) kon beamen dat ook zijn wethouderskandidaat geen gesprek heeft gehad met de formateur.

Toon Snoeijen laat weten dat er vrijdagmorgen inderdaad gesproken gaat worden met de drie eerdergenoemde wethouderskandidaten. Het lijkt er dus op dat een coalitie in Heeze-Leende aanstaande is terwijl het raadsbrede akkoord nog verder uitgewerkt moet worden. De planning is dat dit maandag 2 mei gereed is en dat de nieuwe wethouders 9 mei worden geïnstalleerd. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie