Luister
muziek
31 januari 2023 - 13:00
Deel dit artikel:

Hoe zit het met de energietransitie bij Heezerse bedrijven? Zijn ze op de goede weg?

HEEZE - Die vraag stelde een aantal parlementariërs (Tom Berendsen, Europarlement, Erik Ronnes, Gedeputeerde van Brabant en Provinciale Statenleden Kees de Heer en Tanja van de Ven) zich ook. Bedrijven hebben meestal geen baad bij zelfmoord acties, kosten en baten blijven natuurlijk als een duiveltje in een ondernemershoofd spelen. Maar toch zou een ondernemer geen ondernemer zijn als hij niet nieuwsgierig is en zoekt naar kansen. Daarom zochten wij – het CDA- naar ondernemingen die de sprong in het CO2-emissiediepen al gemaakt hadden. Als ze dan ook nog bereid waren - andere ondernemers- in hun keuken te laten kijken, waren we spekkoper. Een breed scala aan politici gingen in op ons verzoek, zodoende ontstonden er interessante gesprekken.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Lagere energie kosten door te innoveren!
“Ja makkelijk gezegd”, dachten veel ondernemers, “Maar waar moet ik beginnen”?

Van de Vin, ramen en kozijnen, zette haar eigen ramen en kozijnen wagenwijd open, voor de delegatie CDA parlementariërs en de ondernemers. “We wilde wel eens weten hoe van de Vin de allemaal doet”. Het verhaal wat ze brachten was verhelderend. In grafieken en getallen werd dat al snel duidelijk. Het begint bij de CO2 uitstoot van hout, dat is 7 maal lager dan de productie van kunststof. Ze gebruiken Europees hout dat door een proces de eigenschappen krijgt van hard hout. Het hout komt niet meer uit de tropen en dat scheelt veel aan vervuiling door transport. Tel daarbij op, prefab bouwen en het praktisch niet meer hebben van afval -door hergebruik - dan heb je hun oplossing.

Europarlementariër Tom Berendsen drukte het als volgt uit, ” ze hebben het daar goed voor elkaar”. Duurzaam produceren en ook nog 15 jaar garantie geven op het schilderwerk, dat maakt van de Vin de grootste speler op het gebied van ramen en kozijnen in Nederland. Met hun ingebouwde chip weet je of het kozijn na 15 of 25 jaar geschilderd moet worden. Super innovatie veelal geïmplementeerd door huidige directeur, Piet van Loenhout samen met Witze van de Vin - de nieuwe van de Vin generatie.

De belangstelling was groot, ook van de Heezer politiek. Wethouders Maaike van Breugel en Jan de Bruijn lieten zich uitgebreid informeren over het bedrijfsleven in onze gemeente.

Wat vond CDA Europarlementariër Tom Berendsen van zijn werkbezoek?
"Duurzaam bouwen is belangrijk voor onze toekomst. Dit familiebedrijf laat zien dat Brabantse ondernemers hier een belangrijke rol in spelen. Een rol waarvan Europa nog veel kan leren." Daarom brachten we dit bezoek. We gingen met de ondernemers in gesprek over de energietransitie en industriebeleid, onderwerpen waar we in Brussel en Den Haag dagelijks mee bezig zijn.

Wat vond gedeputeerde Erik Ronnes van de bezoeken? (gedeputeerde is een soort minister van een Provincie)
Erik Ronnes, is voor de komende Provinciale Staten verkiezingen CDA lijsttrekker: “We zullen als - politiek en overheid - nog veel beter de effecten op de werkvloer moeten meenemen in ons handelen. We hebben de praktijk van alledag nodig om beleid te maken. Samenwerking en vertrouwen is en blijft cruciaal. Samen bouwen we een nog mooier Brabant.”

Heeze-Leende als voorbeeld voor Europa.
Tom Berendsen; "De Kempense afdelingen hebben me wederom laten zien dat wij in Brabant oplossingen hebben die we in heel Europa kunnen gebruiken. Onze ondernemers behoren tot de top in hun sector door te blijven innoveren en investeren en daar mogen wij trots op zijn. Ik heb vandaag veel geluisterd en neem de aanbevelingen die ik van de ondernemers kreeg, mee naar de Brusselse onderhandeltafel."

1 uur is zo voorbij en verder ging de karavaan, verder naar, VDL, Kuhn, Metalot en Different Doors.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie