Luister
muziek
16 maart 2023 - 17:00
Deel dit artikel:

Ontwikkelvisie gemeentehuisplein en omgeving blijft de auto ruim baan geven

HEEZE - De herontwikkeling van het gebied rond het gemeentehuis gaat een volgde fase in. Het Boxtelse bureau BRO heeft een stedenbouwkundig ontwerp gepresenteerd, opnieuw een plan op hoofdlijnen. GroenLinks vindt dat het plan de goede kant op gaat. Ruimte voor evenementen, horeca en andere maatschappelijke functies geven Heeze een echt hart. Het gemeentehuisplein wordt vergroend. De grote bomen in de tuin en ook het St. Maartenshuis blijven behouden. Een paviljoen vinden we een heel goed idee en het toevoegen van woningen is goed voor de sociale veiligheid en voor de betaalbaarheid van het plan.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Toch roept deze ontwikkelvisie bij GroenLinks vragen op, met name op het gebied van parkeren. De enquete in 2021 leverde veel informatie op over de wensen van de inwoners voor het plangebied. Een van de vragen ging over het parkeren op het gemeentehuisplein. Bij twee van de drie voorgelegde ontwerpen bleek een ruime meerderheid daar geen parkeerplaatsen meer te willen. Aan de achterzijde van het gemeentehuis en omringende straten is immers plaats genoeg.

Als een ruime meerderheid van de enquetedeelnemers een plein zonder blik prefereert, waarom is dat niet meegenomen in de plannen? GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat de helft van het gemeentehuisplein een parkeerplaats blijft. Er zouden 17 plaatsen vervallen en 33 behouden blijven. Een terras op het plein is zeer welkom maar hoe prettig is het koffie drinken op een plein dat ondanks de vergroening nog steeds een parkeerplaats is?

De Jan Deckersstraat en Kapelstraat gaan heringericht worden om een autoluw, veiliger centrum te realiseren. Hoe ga je dat ooit bereiken als je de rode loper uit blijft rollen voor de auto? Klanten moeten vlak bij de winkels kunnen parkeren, vindt een deel van de gemeenteraad. GroenLinks zou graag creativiteit en durf zien in plaats van vasthouden aan het verleden. Vertrekpunt zou wat ons betreft moeten zijn dat los van een beperkt aantal parkeerplaatsen voor gehandicapten en bewoners het parkeren volledig wordt verplaatst naar de parkeerplaats achter het gemeentehuis. Is een paar honderd meter lopen nu echt teveel gevraagd? Of, nog beter, pak gewoon de fiets.

GroenLinks raadt iedereen aan de ontwerpvisie te bekijken op de site van de gemeente. Uiterlijk 3 april kunt u een reactie sturen naar de projectleider, José Wilms, via jwilms@heeze-leende.nl. Op heezeleende.groenlinks.nl staat een uitgebreidere reactie van de fractie op het plan.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug