Luister
muziek
3 juli 2023 - 07:00
Deel dit artikel:

Grasaren: een gevaar voor honden wanneer er niet regelmatig gemaaid wordt

HEEZE-LEENDE - Grasaren, ook wel bekend als kruipers of kruipertjes, zijn kleine graszaadjes met scherpe puntjes die voorkomen in hoog gras en graanvelden. Hoewel deze onschuldig lijken, kunnen ze ernstige problemen veroorzaken bij honden wanneer er onvoldoende wordt gemaaid.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Grasaren zijn berucht om hun vermogen om zich in de vacht en huid van dieren te hechten. De scherpe puntjes en weerhaken van de zaadjes maken het mogelijk dat ze vast komen te zitten in de vacht, tussen de tenen, in de oren, neus, ogen en zelfs in de luchtwegen van honden. Dit kan leiden tot pijnlijke en gevaarlijke situaties.

Een van de meest voorkomende problemen veroorzaakt door grasaren is de vorming van abcessen. Wanneer een grasaar de huid binnendringt, kan het een ontstekingsreactie veroorzaken, resulterend in de vorming van een abces. Deze abcessen zijn pijnlijk, kunnen infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs chirurgische ingrepen vereisen om ze te verwijderen.

Daarnaast kunnen grasaren ook ernstige interne problemen veroorzaken. Wanneer honden grasaren inademen, kunnen ze terechtkomen in de luchtwegen, wat kan leiden tot hoesten, benauwdheid en in sommige gevallen longontsteking. Als een grasaar wordt ingeslikt, kan het spijsverteringsstelsel beschadigen en leiden tot braken, buikpijn en andere maagdarmproblemen.

Het is van groot belang dat eigenaren van honden zich bewust zijn van het gevaar van grasaren en de mogelijke gevolgen wanneer er niet regelmatig wordt gemaaid. Het is aan te raden om wandelgebieden te kiezen waar het gras goed wordt onderhouden en gemaaid, vooral tijdens de piekseizoenen waarin grasaren het meest voorkomen.

Bij het uitlaten van uw hond is het belangrijk om de vacht en poten regelmatig te controleren op grasaren. Besteed extra aandacht aan gevoelige plekken zoals oren, neus en ogen. Als u vermoedt dat uw hond een grasaar heeft opgelopen, neem dan direct contact op met uw dierenarts voor een grondig onderzoek en passende behandeling.

Preventieve maatregelen, zoals regelmatig maaien van grasvelden, het vermijden van hoog gras en het gebruik van beschermende kleding voor uw hond, kunnen helpen om het risico op grasaren te verminderen. Door alert te zijn en proactief te handelen, kunnen hondeneigenaren de gezondheid en het welzijn van hun geliefde viervoeters beschermen tegen dit veelvoorkomende maar potentieel gevaarlijke probleem.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug