HEEZE-LEENDE - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heeze-Leende op maandagavond 14 oktober stond de woon-zorgvisie centraal. De visie, die zich richt op de samenhang tussen wonen en zorg, werd besproken met enkele kritische kanttekeningen vanuit de raad.
Lokaal Heeze-Leende (LHL) stelde dat er bij de opstelling van de woon-zorgvisie te weinig gedaan is met de inbreng van maatschappelijke organisaties. Dit zou de motivatie van deze betrokken partijen kunnen ondermijnen. Ze benadrukten het belang van een betere leefomgeving voor ouderen, zoals het aanpakken van gevaarlijke situaties met losliggende tegels. Ook stipten ze het probleem aan van ouderen die in grotere woningen blijven wonen omdat de overstap naar een huurwoning vaak financieel nadelig is. LHL riep op tot een proactievere houding van de gemeente, vooral op het gebied van preventie en vroegsignalering.
GroenLinks was positief over het feit dat er een woon-zorgvisie ligt, maar benadrukte dat de focus niet alleen op ouderen moet liggen. Volgens hen moet er ook aandacht zijn voor kwetsbare jongeren. Ze verwelkomden het recente project over de huisvesting van asielzoekers en noemden het positief dat mantelzorgwoningen worden toegestaan. GroenLinks diende een amendement in om meer snelheid te maken in de uitvoering van het programma en riep op tot betere communicatie met de raad over de voortgang.
CDA liet van zich horen met kritiek op het gebrek aan aandacht voor jongeren in de woon-zorgvisie. "In een document van 46 pagina’s wordt het woord ‘jongeren’ slechts acht keer genoemd," stelde de CDA-fractie. Ze benadrukten dat jongeren vaak geen woning kunnen vinden in hun eigen dorp, wat hen dwingt elders een plek te zoeken. CDA riep de gemeente op om woningen voor jongeren te realiseren, zodat ze in hun eigen gemeenschap kunnen blijven wonen.
D66 uitte zijn verbazing over de manier waarop met de input van stakeholders is omgegaan. Hoewel er veel inbreng was, zagen zij te weinig hiervan terug in het uiteindelijke plan. "Dit moet echt invloed hebben op de inhoud van het plan, en dat wel op korte termijn," aldus de fractie.
VVD en AbHL stonden grotendeels achter de woon-zorgvisie, maar benadrukten dat er meer duidelijkheid moest komen over de concrete rol van de gemeente. De VVD noemde de motie van het CDA overbodig, omdat er al afspraken zijn over het toewijzen van 50% van de nieuwbouwwoningen aan eigen inwoners.
Standpunt wethouder Groenewoud
Wethouder Groenewoud legde tijdens de vergadering uit dat de woon-zorgvisie zich specifiek richt op de samenhang tussen wonen en zorg, en dus niet een volledige woon- of zorgvisie is. Hij gaf aan dat het voor jongeren lastig is om ze op te nemen in de visie, omdat niet alle jongeren zorg nodig hebben, terwijl dat voor senioren bijna altijd wel het geval is. Desondanks somde de wethouder een aantal lopende projecten op, zoals de recent opgeleverde flexwoningen in Leende, en aankomende bouwprojecten aan de Nieuwendijk en Kapelstraat.
De wethouder gaf toe dat de communicatie over deze projecten naar de inwoners beter kan en beloofde hier samen met de afdeling communicatie aandacht aan te besteden. "Er gebeurt echt heel veel op het gebied van woningen voor jongeren," aldus Groenewoud, die verder benadrukte dat de gemeente alles in het werk stelt om projectontwikkelaars te stimuleren sneller te bouwen.
Amendement en motie
Tijdens de vergadering werd een amendement ingediend door GroenLinks, PvOJ en D66, dat opriep tot een concreet uitvoeringsprogramma voor de woon-zorgvisie. Dit programma moet uiterlijk op 1 april 2025 worden gepresenteerd, inclusief een tijdsplanning en met input van maatschappelijke partners. Het amendement werd met 15 stemmen voor en 1 tegen aangenomen.
Daarnaast werd een motie van het CDA, PvOJ en Fractie Keuten aangenomen, waarin het college werd verzocht om voor de kadernota van 2026 met een plan te komen om meer woningen voor jongeren te realiseren. Deze motie werd gesteund door 14 raadsleden, terwijl 2 raadsleden tegenstemden.
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android