Luister
muziek
22 juli 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

Komst 100 asielzoekers maakt tongen los in Heeze

HEEZE - Het bericht over de komst van honderd asielzoekers naar sporthal De Pompenmaker in Heeze maakt de tongen los. Omwonenden zijn totaal verrast en kregen donderdagavond tussen elf uur en half twaalf een brief in de bus met deze mededeling. Daarbij is er onduidelijkheid over de duur van de opvang. In de brief aan de omwonenden staat een periode van drie weken met drie dagen uitloop, in de memo naar de gemeenteraadsleden staat vier weken met drie dagen uitloop. Navraag bij de gemeente geeft duidelijkheid: het gaat om drie weken met drie dagen uitloop. De gemeenteraad is foutief ingelicht.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Veel te laat geïnformeerd
Het informeren van de inwoners van Heeze is volgens omwonenden veel te laat gebeurd en komt als een mededeling, ze zijn hierin niet gekend. Ook de gemeenteraad werd pas donderdagavond via een interne memo op de hoogte gebracht. De uitbaters van café 't Pumpke wisten ook van niets alsmede de naastgelegen wagenbouwersgroep van de Brabantsedag, De Oude Ambachten en cafetaria Heeze. Bij 't Pumpke zijn inmiddels twee barbecuefeestjes afgezegd door de komst van de asielzoekers en op social media regent het kritiek op de gemeente. "Waarom moeten we nog naar de bijeenkomst komen, we kunnen er toch niets meer aan doen" en " heeft het AZC in Budel ons dan niets geleerd?" Zijn slechts enkele reacties die binnenkomen.

Voor de Brabantsedag moeten de asielzoekers weg zijn
De gemeente Heeze-Leende laat weten dat het gaat over de komst van 100 asielzoekers die momenteel in Waalre verblijven. De andere 125 asielzoekers uit Waalre gaan naar Best. Het wordt een hele verhuisoperatie op 3 augustus. 's Morgens moeten de asielzoekers hun tassen pakken in Waalre en in de sporthal verblijven aldaar. Aansluitend worden alle bedden en overige inventaris verhuisd waarna de asielzoekers met bussen naar Heeze komen en hun 'tijdelijke' intrek nemen in de sporthal. Ook de gemeente Heeze-Leende is in het ongewis waar de honderd asielzoekers naar toe moeten na drie weken. "We hebben aangegeven dat het maximaal drie weken is met drie dagen uitloop. Voor de Brabantsedag moeten ze echt weg zijn al weten ook wij nog niet waar ze heen moeten. Hiervoor wordt nog naar een oplossing gezocht", aldus de gemeente Heeze-Leende. Zij waren al langere tijd op de hoogte van de mogelijke komst van asielzoekers. De sporthal is onlangs pas goedgekeurd voor de opvang van asielzoekers. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug