Luister
muziek
19 mei 2022 - 11:30
Deel dit artikel:

Jos Heijligers 70 jaar actief muzikant bij fanfare St Nicasius !!

HEEZE - Op dinsdag 17 mei werd tijdens de algemene ledenvergadering van fanfare St Nicasius Jos Heijligers door de voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen gehuldigd voor het ongelooflijke aantal van 70 jaar lidmaatschap. Ook burgemeester Verhoeven was voor deze speciale gelegenheid naar ’t Perron gekomen om Jos namens de gemeente te feliciteren.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
  • Beeld - Peter Verest
Advertentie

In het geval van Jos is de term 70 jaar lidmaatschap een wel heel summiere samenvatting die de lading totaal niet dekt. Want Jos is alles behalve een passief lid van fanfare st Nicasius.

Jos is op zeer jonge leeftijd lid geworden van de fanfare. Hij heeft de in die tijd nog vrij beperkte interne muziekopleiding genoten maar heeft later ook nog zijn muziekgraden behaald.

Hij is al snel opgeklommen tot 1e cornet. Dat heeft hij zeer lang vol kunnen houden maar inmiddels speelt hij met evenveel plezier enige jaren de 2e cornet.

Jos heeft tijdens zijn muzikale loopbaan de uitdagingen niet geschuwd en diverse solistenconcoursen gewonnen.Ook is hij al vanaf 1 jaar na de oprichting lid van de Hotsbengels, later overgegaan in blaasorkest Double Dutch. Menig carnavalsfeest in en buiten Heeze werden door Jos met hen bezocht maar ook de jaarlijkse uitstapjes naar de wijnfeesten waren altijd een hoogtepunt.

Daarnaast is hij ongeveer 5 jaren lid geweest van een kwintet olv de hoornist van het Brabants Orkest. Hij enthousiasmeerde hiervoor ook de toenmalige jeugdleden Peter Boonman en Jeroen van Wanroij welke hij al die jaren trouw elke week ophaalde en meenam naar Eindhoven. Met dit kwintet speelde hij van klassiek tot moderne werken en ze wisten het zelfs te schoppen tot het Concertgebouw in Amsterdam en live optreden op Radio 1.

In zijn diensttijd heeft hij gediend bij de luchtmachtkapel wat hem zeker op een hoger niveau heeft gebracht. Ook moest hij daar dagelijks de Taptoe signalen blazen. Iets wat hem later goed van pas is gekomen. Want men zal in Heeze Jos zeker ook kennen als degene die elke 4 mei de eervolle maar ook zware en verantwoordelijke taak heeft om de Last Post te blazen. Iets wat hij ieder jaar ,in weer en wind ,op hoog niveau en met verve doet. Ook wordt hij met regelmaat gevraagd om dit tijdens begrafenissen te spelen.

Maar niet alleen als actief muzikant heeft Jos zijn sporen verdiend. Zo was hij in de jaren zeventig samen met wijlen Piet Boonen verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Hij heeft in die tijd tientallen muzikanten les gegeven waarvan er een heel aantal ook nu nog steeds actief zijn. Ook was hij in die tijd dirigent van het jeugdorkest. Succesvol, want niet alleen wist hij een grote groep bijeen te houden, ook lukte het hem om met dit jeugdorkest op een officieel Bondsconcours een 1e plaats te behalen.

Alsof dat nog niet genoeg is verzorgt hij nu al jaren het digitale muziekarchief van de fanfare. Maar ook als er een beroep gedaan wordt op leden om hulp bij festiviteiten of jeugdwervings acties staat Jos vooraan om te helpen.

Last but not least is Jos ook gewoon een gezelligheidsdier die geniet van het samenzijn met de fanfare en ook nog steeds op elke repetitieavond als laatste het licht uitdoet.

Een verenigingsmens pur sang zoals je ze nog maar zelden ziet!

Fanfare st Nicasius is dan ook erg trots op haar jubilaris en hoopt hem nog heel lang in haar midden te hebben!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug